Csákovics Lajos


Képek

Biográfia

1974-ben született, animációs tervezőművész, vizuális- és környezetkultúra szakos tanár, műfordító. Szakirányú tanulmányait a Kaposvári Iparművészeti Szakközépiskolában majd a Magyar Iparművészeti Egyetemen (ma: MOME) végezte. Jelenleg szabadúszóként dolgozik.

Első jelentősebb animációs munkáját a Macskafogó 2 (Ternovszky Béla, 2007) című egész estés filmben kapta, forgatókönyv rajzolás és figuratervezés mellett a film animációs rendezője is volt. 2009–2012 között 3D és 2D-s animációs stúdióknál szerzett tapasztalatot: Slitscan Images/Jetbox Media és Angel Animation LLC.

A 2018-ban bemutatott Ruben Brandt, a gyűjtő című, Oscar-díjra is jelölt (legjobb 25 egész estés animáció közé választották) Milorad Krstic-film, karakterfelelőse valamint animációs supervisora volt.
Legutóbbi munkái a 12 részes Toldi-sorozatadaptáció (2021), ahol kivitelező rendezői pozícióban dolgozott, míg a 2022-ben elkészült mozifilm-változatot Jankovics Marcell mellett már társrendezőként jegyzi.

Az animációsfilm-készítés mellett illusztrátorként számos projektet vállalt, ezek közül a legfontosabbak a Móra könyvkiadó számára készült A Mézga család és a Mézga Aladár különös kalandjai című könyvek, valamint a Balassi Intézet nyelvoktató füzete és az Erkel Színház gyerekelőadásához készült kiadványok. A Magyar Állami Operaház és vidéki operatársulatok számos darabot az ő magyar szövegével mutattak be.

2001 óta kisebb-nagyobb megszakításokkal tanít (mozdulattervezést, kulcs-fázis rajzolást) középiskolákban, de a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem animáció tanszékének szintén volt óraadó tanára.
 


Filmográfia

Toldi (2022)
Fesztiválok:
- Magyar Mozgókép Fesztivál 2023 / Magyarország (Legjobb animációs film)
- Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál 2023 / Franciaország (Verseny program)
- Kecskeméti Animációs Filmfesztivál 2023 / Magyarország (Panoráma program)

Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. További információk Értem