A magyar adókedvezmény program a filmiparban


I. Mit csinál a Magyar Nemzeti Filmiroda?
 
A Nemzeti Filmiroda a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság részeként működik. A Filmirodára a nyilvános adminisztráció általános szabályai és a Filmtörvény érvényesek. A Filmiroda egy szervezet, amely nemzeti adminisztrációs és szabályozási díjakat szab ki filmekre vonatkozóan. Számos egyéb feladat mellett a Filmiroda felelős olyan adóigazolások kiállításáért, amelyek adókedvezményekre való jogosultságot igazolnak, a gyártási költségek hitelesítéséért és a magyar gyártási vállalatok bejegyzéséért.
 
II. Mit ajánl az adókedvezmény rendszer a filmgyártóknak?
 
A rendszer célkitűzése a részben vagy egészben Magyarországon gyártott filmek számának növelése és a magyar audiovizuális ipar és az ország gyártókapacitásának támogatása a filmiparban foglalkoztatott szakemberek számának növelésével. Az adókedvezmény rendszer ezeket a célokat a következők által éri el:
 
 • a külföldi filmgyártók gyártási költségeinek csökkentése,
 • további források biztosítása a magyar filmek és koprodukciók részére a magyar vállalatok ösztönzésével a filmgyártásban való befektetésre.
 
Az adókedvezmény forrása a magyar vállalatok adózás előtti nyeresége. Gyakorlatilag nézve ez nagyszerű pénzforrás, mivel a legtöbb vállalat szeretne adóleírást.
 
III. Milyen fajta produkciók lehetnek jogosultak az adókedvezményre?
 
- Megrendelésre gyártott filmek – gyártási szolgáltatások: külföldi filmgyártók által készített produkciók megbízott magyar filmgyártó vállalatok közreműködésével;
- Nem megrendelésre gyártott filmek – Koprodukciók és magyar filmek: magyar producer vagy társproducer által készített produkciók.
 
IV. Milyen fajta filmekre vonatkozhat az adókedvezmény?
 
Minden Magyarországon készített film, amelyet egy bejegyzett magyar filmgyártó társaság gyárt megrendelésre, vagy nem megrendelésre, jogosult lehet az adókedvezményre. Minden Magyarországon készült filmnek át kell esnie egy kulturális teszten az Európai kulturális szabványoknak és filmipari kritériumoknak megfelelően.
 
Filmek, amelyek nem tartoznak az adókedvezmény program hatálya alá, és ezáltal törvényileg kizárásra kerülnek, a következők:
 • a nagyon erőszakos és/vagy pornófilmek,
 • valóságshowk,
 • megírt valóságshowk,
 • szappanoperák,
 • hirdetések, reklámok.
 
V. Melyek a magyarországi közvetlen filmgyártási költségek?
 
Az összes magyar adózónak kifizetett költségvetési tétel. A jogosult magyar produkcióra kifizetett közvetlen kiadások (előgyártás, gyártás /felvételi idő/, és utógyártás):
Bérek, minden fajta gyártási költség, pénzügyi költség, adminisztrációs, biztosítási, stb. költség.
 
A törvényileg kizárt tételek:
 • közvetlen költségek (reklámozás, promóció),
 • a mesterkazetta után bekövetkező költségek (forgalmazás),
 • a jogdíjak a film magyar költségvetésének 4%-ára vannak korlátozva,
 • a produceri díjak összege a film magyar költségvetésének 4%-ára vannak korlátozva.
 
A jogosult nem magyar kiadások bármely országban bekövetkezhetnek, és az ezen kiadásokra a magyar gyártási költségek maximum 20%-áig érvényes az adókedvezmény program.
 
VI. Az eljárás leírása
 
1. Regisztrálási folyamat
 
 1. a magyar filmgyártó társaság regisztrálása a Nemzeti Filmirodánál.
Ez csak a Nemzeti Filmirodánál nem regisztrált társaságoknál kötelező.
(Ez általában maximum 60 napot vesz igénybe, a döntéshozatal automatikus és semleges, és csak azok a társaságok kerülnek elutasításra, amelyeknek tartozásuk áll fenn szponzorok vagy a kormány felé).
 
 1. a film regisztrálása / minősítése.
A következőket kell benyújtani a Nemzeti Filmirodának: gyártási terv, társasági dokumentumok, a gyártási szolgáltatási szerződés vagy koprodukciós szerződés, a kulturális teszt (a fentiekben részletezve) és a gyakoriságról szóló nyilatkozat, amely szerint a társaság meg kívánja kapni az adókedvezményt. (Egyszeri alkalommal, havonta vagy negyedévente.)
 
2. Pénzügyi auditálási folyamat
 
A gyártás magyarországi befejezését követően (vagy a gyártás alatt), minden számla és gyártási költség kifizetése után a filmgyártó vállalat igényelheti az adóigazolást. Az igénylést követően a Nemzeti Filmiroda áttekinti a magyar filmgyártó társaság által benyújtott könyvelési dokumentációt (a magyar törvények szerint ez az eljárás általában maximum 60 napot vehet igénybe).
 
3. Az adóigazolás/döntés kiállítása és a támogatás kifizetése
 
Az auditálási lépés után a Nemzeti Filmiroda kiszámolja és hitelesíti a magyarországi közvetlen filmgyártási költséget és egy végleges határozatban megadja a közvetlen filmgyártási költséget, amely maximum egy 25%-os adókedvezmény alapjául szolgál, vagy kiállít egy adóigazolást a közvetlen gyártási költségek maximum 25%-áig terjedő adókedvezményre való jogosultsággal. 
 
Általánosságban az adófizető társaságok az adóigazolás kézhezvételéig kifizetik a támogatás összegét. Ilyen esetekben a gyártóknak előfinanszírozást kell keresniük az előgyártási és az utógyártási lépések deficitjének áthidalásához.
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. További információk Értem