Sajtómegjelenések

 2024 
2024.06.04. | baon.hu
Aláírták a kecskeméti Magyar Animáció Háza létrehozásáról szóló együttműködési megállapodást
A Magyar Animáció Háza a hazai animáció örökségét ápoló élményközpont lesz Kecskemét szívében.
Elolvasom a cikket

2024.05.30. | hiros.hu
Bán Jánosnak adja át a Kecskemétfilm vezetését Mikulás Ferenc
Közösen dolgoznak a rajzfilmstúdió küldetéséért.
elolvasom a cikket

2024.05.02. | kultura.hu
Akik egymásnak adják a ceruzát
Április 26-án mutatták be Varga Zoltán Magyar animációs rendezőportrék című, hét animációsfilm-rendezőt tárgyaló kötetét. Az Uránia kávézójában tartott beszélgetésen nemcsak az derült ki, létezik-e szerzői animáció, de az is, milyen helyzetet teremt, ha az író mellett ül az, akiről írt.
elolvasom a cikket
 
2024.04.24. | filmszakerto.blog.hu
Magyar siker Cannes-ban!
A Kecskemétfilm Kft. közreműködésével készült La plus précieuse des marchandises című animációs alkotás a versenyprogramban kapott helyet!
megnézem a cikket 


2024.04.28. | kultura.hu
A nehézségek teszik kreatívvá a kecskeméti animációt
182 millió megtekintés a világ 300 országából. Ezt a szinte felfoghatatlan népszerűségi mutatót a kecskeméti animáció emblematikus sorozata, a Magyar népmesék tudhatja magáénak. Az idén 53 éves Kecskemétfilm Kft. számos más ikonikus alkotása okán is a nemzetközi animációsfilm-gyártás élvonalába tartozik.
2024.01.21. | magyarnemzet.hu
Magyar népmesék az anyanyelv ápolásáért
A hazai rajzfilmkészítés leghíresebb sorozata a Magyar népmesék, amely száz részével a magyar animáció történetének – a 120 részt számláló Gusztáv mögött – a második legnagyobb epizódszámú sorozata. A Magyar népmesék-széria részeit a világ minden pontján keresik.
megnézem a cikket

 2023 
2023.10.25. | hiros.hu
Múzsa: két Arany Mókus-díjat kapott Szoboszlay Eszter animációs filmrendező
A Cinemira Nemzetközi Gyerek és Ifjúsági Filmfesztivál keretében megrendezett Junior Pitch Fórumon két Arany Mókus-díjat is kapott Szoboszlay Eszter kecskeméti animációs filmrendező.
megnézem a videót

2023.10.24. | magyar.film.hu
Szoboszlay Eszter filmterve duplázott a Cinemira Pitch Fórumán
A Cinemira idei pitch fórumán a felnőtt versenyzők között Szoboszlay Eszter Találkozások című animációs terve nyert, míg a kamaszok forgatókönyv versenyéről Kárpáti Léna Liminalibre című kisjátékfilm pitche vihette haza az Aranymókus díjat.
elolvasom a teljes cikket 

2023.10.14. | wmn.hu
"Mesélek én, mesélek, ha van kinek" - Látogatás a Cigánymesék című animációs sorozat kulisszái mögé
Amióta a Cigánymesék színes és varázslatos világával először találkoztam, nem hagyott nyugodni, hogyan és miből született meg ez a magával ragadó, igazi összművészeti értéket képviselő mesesorozat. A Cigánymesék a legmodernebb animációs technikával beszél a legősibb hagyományokról, egy kultúra gazdagságáról, amelynek igazi kihívást jelent a beilleszkedés, és amely felé a befogadás hosszú évek óta tűnik szinte megoldhatatlan feladatnak. Mit tehetünk? Mi, hétköznapi emberek annyit mindenképp, hogy meghallgatjuk egymás történeteit. A kecskeméti rajzfilmstúdió dolgozói, Horváth Mária rendező vezetésével éppen ezt a párbeszédet segítik. Hatalmas élmény volt köztük járni és betekinteni a kulisszák mögé. Széles-Horváth Anna riportja.
 elolvasom a teljes cikket 

2023.07.20. | hiros.hu
Mesevilág várja a kis betegeket a kecskeméti gyermekpszichiátrián
Mostantól nem csak a gyerekosztályára lehet büszke a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház, Valószínűleg Kecskemété lett az ország legszebb gyerekpszichiátriája is. Tavaly költözött új épületbe a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Szakambulancia és Gondozó, most pedig a Poli-Farbe támogatásával, a Kecskemétfilm Kft. figuráival igazi mesevilág született itt.
elolvasom a teljes cikket 


2023.05.10. | mozgokepfesztival.hu
Megvannak a Magyar Mozgókép Díjak jelöltjei
Immár publikus, hogy a Magyar Mozgókép Díj előzsűri bizottsága kategóriánként melyik 5 alkotást és alkotót jelöli 2023-ben a Magyar Mozgókép Díjakra. Az almafa virága, a Blokád, a Hat hét, a Larry és a Magasságok és mélységek versenyeznek a legjobb nagyjátékfilm kategóriában. 
elolvasom a teljes cikket 

2023.04.28. | dotandline.blog.hu
3+1 magyar animációs film Annecy-ban
A rövidfilmek után bejelentették az idei Annecy-i Nemzetközi Animációs Filmfesztivál nagyjátékfilmes programját is, melyben négy magyar alkotás is szerepel, melyre talán még soha nem volt példa.
elolvasom a teljes cikket 

2023.04.28. | artnews.hu
Népmese vetítés, kiállítás és néptánctanítás a Cinema MOM-ban!
Május 5-én nyílik meg a Pannonia Entertainment legújabb időszaki kiállítása a Cinema MOM-ban, a Kecskemétfilm díjnyertes, Cigánymesék című tévéfilm-sorozatának egyedi technikával készült rajzaiból. A június 5-ig látható tárlat nyitóeseményén ingyenes rajzfilm vetítéssel és néptánc tanítással is várják az érdeklődőket.
elolvasom a teljes cikket 

2023.04.06. | kepmas.hu
"Rossz hangulatban nem lehet jó filmet csinálni" - interjú Mikulás Ferenccel
Mikulás Ferenc 52 éve vezeti Magyarország első és máig életben lévő animációs stúdióját. A Kecskemétfilmhez kötődnek olyan meghatározó rajzfilmek, mint a Vízipók-Csodapók, a Mesék Mátyás királyról vagy éppen a nemrégiben hungarikummá vált Magyar népmesék sorozat. Most a Toldiból készült egész estés animáció kapcsán beszélgettünk személyes életéről, ami összefonódik mind a stúdió, mind a Toldi történetével is.
elolvasom a teljes cikket

2023.03.15. | dotandline.blog.hu
Horváth Mária Érdemes Művész díjat kapott
A magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka területén végzett kiemelkedő művészeti értékteremtő munkája elismeréseként Magyarország Érdemes Művésze díjban részesült 12 alkotó, köztük Horváth Mária, Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, grafikus, bábtervező művész.
elolvasom a teljes cikket

2023.03.11. | index.hu
Egyetlen élőszereplős mozi több állami pénzt kap, mint az egész animációs filmipar
Mikulás Ferenc az animációsfilm-gyártás Magyarországon maradt Zukor Adolfja. Nem túlzás a Paramount Pictures alapítójával egy lapon emlegetni a Kecskemétfilm Kft. 82 éves ügyvezető igazgatóját, a zseniális producert, aki olyan fellegvárat hozott létre a Kiskunság szívében, amelynek nincs párja. Itthon biztosan, de talán a nagyvilágban sem. És ami a legszebb ebben a meseszerű történetben, hogy évtizedek óta saját erőből, állami támogatás nélkül.
elolvasom a teljes cikket

2023.03.08. | kronika.hu
A magyar animáció legnagyobbjai a MOME Anim mesterkurzusán
A magyar rajzfilmkészítés meghatározó alakjai adnak elő a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Animáció tanszékének tavaszi mesterkurzusán.
elolvasom a teljes cikket

2023.03.07. | index.hu
Kemencében süti ki az embert, és cigányzenére táncol Isten
Az egyedi 3D technikával készülő sorozat a YouTube-felületén nézhető a Kecskemétfilm jóvoltából, miközben az alkotók már a második évadon dolgoznak.
elolvasom a teljes cikket


 2022  

2022.10.26. | baratsagmozi.hu
Az igazi Toldi-élményt a mozifilm adja meg
Az októberi Meg-Ki filmklubban a Toldi egész estés változatát láthatták a Barátság moziban a nézők, akik a vetítés után a film két alkotójával találkozhattak: a kötetlen hangulatú beszélgetésen Csákovics Lajos és Király Krisztián mesélt a film készítésének folyamatáról, azokról a részletekről, amelyek miatt akár többször is érdemes megnézni Jankovics Marcell utolsó remekét.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.26. | Hír Tv– Svenk (videó)
Toldi premier (Mikulás Ferenc interjú)
megnézem a videót

2022.10.23. | Duna Tv – Család-barát magazin (videó)
Családi legendák - Glaser Kati rendező
megnézem a videót
 
2022.10.23. | petofi.hu

Toldi ereje 
A Talpig magyar e heti epizódja felemeli a petrencésrudat, hogy rámutasson Arany János életművének egyik legnépszerűbb darabjára, a Toldira. Sőt, Petőfi és Arany híres barátsága is szóba kerül majd. Podcastajánló.
meghallgatom a beszélgetést

2022.10.21. | mandiner.hu
Toldi, a naphérosz - mozikban Jankovics Marcell utolsó műve!
A Toldi kihagyhatatlan, emlékezetes film: Jankovics újabb – és utolsó – remekműve, amiben minden a helyén van.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.21. | magyar.film.hu
Arany és Jankovics szelleme viaskodik egymással a Toldi-mozifilmben - kritika a Toldi című filmről
Toldi Miklós egy hirtelen haragú, bivalyerős kamasz, akit Arany János fantomja terelget útján, és ha dührohamot kap, akkor kő kövön nem marad. Megérkezett a mozikba a tavaly elhunyt animációs mester, Jankovics Marcell utolsó alkotása, a Toldi, ami klasszikus rajzfilmélményt kínál a nagyvásznon, viszont sosem merészkedik túl messzire Arany János jól ismert elbeszélő költeményétől.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.20. | 24.hu
Nemzeti szuperhős mítosszal búcsúzik az egyik legnagyobb magyar rendező
Mozikba került a Toldi, a 2021-ben, 79 éves korában elhunyt Jankovics Marcell utolsó filmje. Eredeti szándéka szerint a rajzfilm a mai gyerekekhez hozná közelebb Arany János művét, aminek sikerével kapcsolatban vannak kételyeink. A Toldi formavilága és az eredeti versszöveget megtartó elbeszélése miatt régimódinak tűnik, mégis érdemes megnézni azért, ahogyan Jankovics bemutatja: Arany Toldija összekötő kapocs lehet az ősmagyar eredetmondák és a mai szuperhőstörténetek között. Kritika.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.20. | fidelio.hu
Toldi Miklós alakváltozásai
Mi történik, ha egy korszakos zseni úgy dönt, hogy feldolgozza egy másik korszakos zseni alkotását? Bemutatják az egész estés Toldit. Jankovics Marcell utolsó filmjét október 20-ától láthatjuk a mozikban.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.15. | hirado.hu
Megtartották a Toldi díszbemutatóját
Szombat este tartották a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó munkája, a Toldi című egész estés animációs film díszbemutatóját Budapesten az Uránia Nemzeti Filmszínházban, Áder János volt köztársasági elnök és Kövér László, az Országgyűlés elnöke részvételével.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.15. | novekedes.hu
Az "elcsalt" Budai Vár és a véres malomkő - a Toldi társrendezőjével beszélgettünk
Egy mesés, lenyűgöző középkort akartunk megmutatni - mondta el Csákovics Lajos, a Toldi társrendezője, akivel annak apropóján beszélgettünk, hogy itthon a Toldi animációs sorozat átdolgozott mozis verziója október 20-án fog debütálni.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.14. | magyar.film.hu
"Mindenki megtalálja azt, ami közel áll hozzá" - interjú a Toldi társrendezőjével
A Kecskemétfilm ambíciózus Toldi sorozata hosszas várakozás után tavaly szeptemberben került a Duna TV műsorára, idén október 20-án pedig a sorozat átdolgozásával készülő egész estés film is megérkezik a mozikba. A premier alkalmából az adaptáció céljairól, nehézségeiről, és Jankovics Marcell hagyatékáról kérdeztük a rendezői szerepkört átvevő Csákovics Lajost.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.13. | index.hu
A Toldit nézve döbbenünk rá, hogy Aranynak humora is volt
Október 20-ától vetítik a mozikban az Arany János elbeszélő költeménye alapján készült egész estés animációs filmet, a Toldit. A Jankovics Marcell rendezte alkotást Csákovics Lajos társrendező fejezte be, aki az Indexnek adott interjúban nemcsak a Sárga tengeralattjáró máig ható befolyásáról beszélt, hanem arról is, hogy Arany Jánosnak remek humora volt, amit a Toldi-film ki is domborít.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.13. | art7.hu
Jankovics Marcell: Toldi - a mozifilm
Jankovics Marcell posztumusz animációs filmjével bebizonyítja, hogy a formabontás, az egyedi, újító látványvilág és a merész koncepciók nem csak a fiatal filmesek osztályrésze. A Toldi egyszerre lélegzetelállító illusztráció az Arany-műhöz és egyedülálló újraértelmezése annak.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.11. | nullahategy.hu
"Marcell is azt akarná, hogy te fejezd be a filmet" - Csákovics Lajossal, a Toldi társrendezőjével beszélgettünk
Október 20-án mutatják be a hazai mozikban a Toldi című egészestés animációs filmet, amely a Kecskemétfilm mintegy száz alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye. A film Jankovics Marcell utolsó munkája, melynek bemutatóját már nem érhette meg a tavaly májusban elhunyt Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező. Csákovics Lajossal, a film társrendezőjével arról beszélgettünk, milyen új feladatokat rótt rá a kialakult helyzet, hogy hogyan igyekezett Jankovics emlékének is adózva befejezni a filmet, s hogy a Toldi mennyiben fogható fel egyfajta Superman-történetnek.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.11. | puliwood.hu
Toldi-kritika
Gyönyörű, modern krónikás mű eleveníti meg Arany János költeményét.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.11. | magyarnemzet.hu
Arany és Toldi a moziban
Az Arany János elbeszélő költeményéből készült, festői látványvilágú animációs film igazi mestermű. A Toldi, a mozifilm október 20-án kerül a mozikba a Kecskemétfilm és a Mozinet forgalmazásában.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.10. | promotions.hu
A Toldi nemcsak az első magyar szuperhősfilm, de az utolsó igazi animációs filmünk is
Jankovics Marcell szuperhőst csinált Toldi Miklósból, és nagyon jól tette. A Toldi mozifilm egy animációs mestermű lett, amire még Arany János is büszke lenne.
elolvasom a teljes cikket

​​​​​​​2022.10.10. | baon.hu
Október 20-án mutatják be a mozikban Jankovics Marcell utolsó animációját​​​​​​​
A rendkívüli igényességgel megalkotott, festői szépségű film végigköveti az utat, hogy miként válik a rettentő erejű kamaszfiúból Nagy Lajos király leghíresebb lovagja, miközben rókalelkű bátyja ármánykodásai ellen kell küzdenie.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.10. | kecskemetilapok.hu
Bemutatták a Toldit az Otthon moziban (videóval)
Vasárnap délután tartották meg Toldi díszbemutatóját Kecskeméten, az Otthon moziban. Arany János elbeszélő költeményének főszereplője igazi magyar szuperhősként jelenik meg az animációs filmben. A magyar animáció egyik legnagyobb alakja, a tavaly elhunyt Jankovics Marcell előtt tisztelegve, az ő születésnapjához igazítva, október 20-án kerül a hazai mozikba utolsó alkotása, az egészestés Toldi.
elolvasom a teljes cikket

​​​​​​​2022.10.09. | vasárnap.hu
Jankovics Marcell nem láthatta, de ön megnézheti - elkészült a Toldi mozifilm
Amikor legutoljára közösen megnéztük az egészestés változat előszerkesztett változatát, búcsúzóul azt mondta, „Ez már a ti filmetek”. Fenntartásokkal, de jólesően vettük tudomásul, hogy velünk közösnek érzi a Toldit. Ez nagy megtiszteltetésnek vettük. De nem gondolta senki, hogy nem együtt fejezzük be. – Csákovics Lajossal a Toldi mozifilm társrendezőjével beszélgetünk.
elolvasom a teljes cikket

​​​​​​​2022.10.08. | index.hu
Toldi Miklós simán veri Pókembert, mert ő a magyar hős
Október közepétől már a mozikban látható a Toldi. Arany János elbeszélő költeményéből Jankovics Marcell készített egész estés animációs filmet. A Kossuth-díjas, Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező tavaly, 2021. május 29-én meghalt. A Toldiról, Jankovics Marcellhez fűződő fél évszázados kapcsolatáról a Balázs Béla-díjas, Príma Primissima díjas Mikulás Ferenc producerrel, a Kecskemétfilm Kft. animációs stúdió ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.08. | M5 - Librettó (videó)
Október 20-án kerül a hazai mozikba az egész estés Toldi
megnézem a videót

2022.10.06. | vira.hu
Két új mesét készített a legendás kecskeméti rajzfilmstúdió a Petőfi 200 emlékév alkalmából
A Petőfi 200 Emlékévhez kapcsolódóan már eddig is, közel félszáz program valósult meg, most újabb különlegességre került sor. Október 5-én mutatták be Kecskeméten a Csonkatorony és a Gólyacsősz című két új rajzfilmet, amit a legendás kecskeméti rajzfilmstúdió – Kecskemétfilm Kft. – készített Bács-Kiskun megye értékeiről.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.04. | magyar-kronika.hu
Jankovics Marcell naphőssé avatta Toldi Miklóst
Halála után mutatják be Jankovics Marcell utolsó alkotását, Arany János elbeszélő költeményének rajzfilmfeldolgozását. Mint Jankovicstól megszokhattuk, kliséket kerülő, az Arany-szöveget bátran újraértelmező mű született, amelynek minden részlete mitikus jelentéssel bír. Az életmű záróköve a helyére került.
elolvasom a teljes cikket

2022.10.04. | magyar.film.hu
Glaser Kati: A Családi legendák olyan, mint egy márványos kuglóf - Szédületes sorozatból családi játékfilm
Közel 9 éve indult útjára a Városi legendák, azóta megért két évadot és egy tévé-speciált, a harmadik széria pedig épp gyártás alatt van. A Családi legendákban egy fotóalbum köré szőtte a történetet Glaser Kati, a kortárs mesemondás legizgalmasabb alakja, aki mazsolás kalácsot szeretett volna készíteni a Legendák történeteiből, végül márványos kuglóf lett belőle. A rendezővel beszélgettünk többek közt arról, hogy honnan szerzi ezeket az őrült ötleteket és hogy miért szereti banánnal etetni a gyereknarrátorokat. Mozikban a Családi legendák!
elolvasom a teljes cikket

2022.09.20. | magyar.film.hu
Toldi Miklós egy hosszú előzetesben indul el a hazai mozik felé - Megérkezett Jankovics Marcell utolsó filmjének előzetese
Egy hónap múlva, október 20-án kerül a hazai mozikba a magyar animáció egyik legnagyobb alakja, a tavaly elhunyt Jankovics Marcell utolsó alkotása, az egészestés Toldi. A Magyar népmesék sorozatot is jegyző Kecskemétfilm 100 alkotója több mint háromévnyi munkájának eredménye, és most már a film előzetese is látható. Arany János Toldiját mindenki ismeri, olvasta, valószínűleg meg is tanult belőle részleteket. Erre az ismerősség-érzetre épít a trailer.
elolvasom a teljes cikket

2022.09.20. | 24.hu
Toldi Miklós igazi magyar szuperhősként akciózik Jankovics Marcell utolsó filmjében
A Kecskemétfilm és a Pannonia Entertainment–Pannónia Movie a CinemaMOM első emeletén nyíló kiállítással és hozzá kapcsolódó filmvetítéssel emlékezik meg a magyar államalapításról. A kiállítás két hónapon át díjmentesen látogatható a mozi első emeletén.
elolvasom a teljes cikket

2022.09.13. | Kecskeméti Televízió - Múzsa (videó)
Stúdióbeszélgetés: Mikulás Ferenc a Toldi-filmről 
megnézem a videót

2022.08.26. | MMMA-MMKI.hu (podcast, videó)
Hagyomány és haladás - A magyar filmfesztiválok múltja, jelene és jövője I.: Takó Sándor beszélget Kollarik Tamással, Mikulás Ferenccel, Demeter Évával és Zágoni Bálinttal
meghallgatom a beszélgetést
megnézem a videót


2022.07.12. | Hír TV - Svenk (videó)
Glaser Kati - Családi legendák a Magyar Mozgókép Fesztiválon
megnézem a videót

2022.07.01. | MMMA-MMKI.hu (podcast, videó)
Hagyomány és haladás - Produceri esték: Mikulás Ferenccel és Fülöp Józseffel beszélget Kollarik Tamás
meghallgatom a beszélgetést
megnézem a videót


2022.08.22. | dotandline.blog.hu
Jankovics mondáival emlékeznek meg az államalapításról
A Kecskemétfilm és a Pannonia Entertainment–Pannónia Movie a CinemaMOM első emeletén nyíló kiállítással és hozzá kapcsolódó filmvetítéssel emlékezik meg a magyar államalapításról. A kiállítás két hónapon át díjmentesen látogatható a mozi első emeletén.
elolvasom a teljes cikket

2022.05.10. | hiros.hu
Két fát ültettek a rajzfilmstúdió kertjében
Ma van a madarak és fák napja, amelyről stílusosan emlékeztek meg a kecskeméti rajzfilmstúdióban. Egy vörös tölgyet és egy oszlopos gyertyánt ültetett el a Kecskemétfilm kertjében Horváth Mária rendező és Vécsy Veronika gyártásvezető Mikulás Ferenc, a stúdió alapító igazgatójának segítségével.
elolvasom a teljes cikket

2022.05.06. | hiros.hu
Toldi szavalóverseny és rajzpályázat díjátadó

Hat pályázót és nagyszüleiket díjazták ma a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban az MTVA Mondj verset a nagyival! szavalópályázatán.  A Toldi rajzpályázatának díjátadóján pedig több kategóriában is győztest hirdettek.
elolvasom a teljes cikket

2022.04.14. | hirado.hu
Werkfilm mutatja be az M5-ön, hogy miként kel életre Arany hőse

A 19. századi szuperhős, Toldi visszatér a képernyőre a húsvéti hosszúhétvégén. Az M5 kulturális csatorna április 17-én és 18-án a Toldi Miklós legendás történetét bemutató animációs sorozatot tűzi műsorára. A Toldi maraton előtt pedig kulisszatitkok derülnek ki a Repül a nehéz kő – így készült a Toldi animációs sorozat című werkfilmből, amelyben a Kecskeméti Rajzfilmstúdió alkotói mesélnek 33 hónapnyi lázas munka és egy történelmi jelentőségű alkotás részleteiről.
elolvasom a teljes cikket

2022.04.05. | M5
Repül a nehéz kő 
– így készült a Toldi animációs sorozat
megnézem a videót

2022.01.25. | M5 - Libretto (videó)
Készül a Toldi című animációs rajzfilmsorozat mozi változata
megnézem a videót
 
– 2021 


2021.12. 28. | kepmas.hu
Mesés történet a Magyar népmesékről

Két veszély fenyegeti azt, aki arra vállalkozik, hogy cikket ír a Magyar népmesék sorozatról. Az egyik, hogy anyaggyűjtés közben könnyelműen elindítja a kedvenc epizódját, és húsz-huszonöt részt végig is pörget, mire feleszmél. A másik, hogy elindul a népmesék nyomában Kecskemétre, és a szíve egyik része ottmarad a Kecskemétfilm stúdiójának titokzatos épületében.
elolvasom a teljes cikket

2021.10.30. | vasarnap.hu
Félszáz éves a magyar rajzfilmkészítés fellegvára

Mikulás Ferenccel, a  Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatójával egy rendhagyó stúdióbejáráson vehettünk részt. 50 éve vezeti az 50 éves kecskeméti animációs filmstúdiót, melynek nemcsak múltja, hanem jövője is van. A rajzfilmkészítés kihívásokkal teli, de mégis szívmelengető öt évtizedéről beszélgettünk.
elolvasom a teljes cikket

2021.09.19. | Duna Televízió
Hogy volt?!

megnézem a videót

2021.09.14. | magyar.film.hu
Minden, amit a Toldiról tudni kell A rég várt rajzfilmsorozat a tévében
Szeptember 19-én mutatják be a nagyszabású Toldi című sorozatot, mely Arany János klasszikus elbeszélő költeményét adaptálja animációs formában. Összeszedtük, mit tudunk Jankovics Marcell utolsó művéről.
elolvasom a teljes cikket

2021.08.23. | M5 - Libretto (videó)
Beszélgetés Csákovics Lajossal, a Toldi kivitelező rendezőjével
megnézem a videót

2021.08.16. | Kecskeméti Televízió (videó)
Emléktáblát avattak
megnézem a videót

2021.08.13. | Kecskeméti Televízió (videó)
A közszolgálati csatorna fogja vetíteni a Toldi-sorozatot
megnézem a videót

2021.08.12. | hiros.hu
Új emlékérme-sorozat a Magyar népmesék képi világával
 (videóval)
„Az égig érő fa” megnevezéssel 2000 Ft névértékű emlékérmet bocsátott ki a Magyar Nemzeti Bank a 15. KAFF-on. Az emlékérmével egy új, hét részes színesfém emlékérme-sorozatot indít a jegybank, melynek dedikált célja, hogy a Magyar népmesék értékeit bemutassa, a rajzfilmsorozat képi világát megidézze.
elolvasom a teljes cikket

2021.07.28. | fidelio.hu
A magyar animáció világhírű műhelye
interjú Mikulás Ferenccel
1971-ben a Pannónia Rajzfilmstúdió vidéki műtermeként jött létre az immár 50 éves Kecskemétfilm. A legegyszerűbb háttérmunkával, a kifestéssel kezdtek, ma már Balázs Béla-díjas munkatársakkal büszkélkednek és 3D-ben is gyártanak egészestés filmeket. A stúdió vezetőjével, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
elolvasom a teljes cikket

2021.07.21. | magyarnemzet.hu
Mikulás Ferenc: „Ha az ember végigtekint az életén, akkor látja, hogy nincsenek véletlenek”

Ötven esztendeje alapította a Pannónia Filmstúdió kecskeméti telephelyét, a rendszerváltozás után önállósuló Kecskemétfilm Kft-t. 1985-ben elindította a Kecskeméti Animációs Filmszemlét, 1995-től a nemzetközi fesztivált, a KAFF-ot. Tevékenyen részt vett a KönyvtárMozi-hálózat kiépítésében, amely a megszűnt filmszínházakat igyekszik pótolni a kistelepüléseken. Mikulás Ferenccel beszélgettünk, aki a jövő hónapban ünnepli 81. születésnapját.
elolvasom a teljes cikket

2021.07.20. | szabadfold.hu
Értékek őrzése, továbbadása

Generációk nőttek fel a Kecskeméti Rajzfilmstúdió alkotásain. A legsikeresebb sorozatukat, a Magyar népmesék száz epizódját mintegy 134 millióan nézték világszerte. Hamarosan kezdődik a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ősszel a Duna Televízió tűzi műsorára a Toldit. Tervekből és ötletekből ma sincs hiány – az idén ötvenedik születésnapjára készülő gyártó- és alkotóműhely alapítójával, Mikulás Ferenccel beszélgettünk.
elolvasom a teljes cikket

2021.07.14. | baon.hu
Utcatárlat mutatja be az ötvenéves Kecskeméti Rajzfilmstúdió történetét

Idén 50 éves a Kecskeméti Rajzfilmstúdió. A jeles évfordulóra úgynevezett utcatárlattal emlékeznek, melynek ünnepélyes megnyitóját szerdán tartották. A Liszt Ferenc utcai szabadtéri tárlatot Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere nyitotta meg.
elolvasom a teljes cikket 

2021.07.03. | baon.hu
Kecskemétre érkezett az Országjáró csapata

Az Országjáró a Kossuth Rádió szombatonként sugárzott műsora, amelyben bemutatják hazánk különleges helyszíneit. Szombaton Kecskemétről sugároztak.
elolvasom a teljes cikket

2021.06.30. | index.hu
A japán császár a Vízipókért rajongott, a Magyar népmesékből világjárvány lett

Önmagában az a tény, hogy ötvenéves a magyar animáció alföldi fellegvára, a Kecskemétfilm Kft., szép évfordulót jelent, sok gyertyával a tortán. De gondoljunk bele, hogy azóta szétesett a Szovjetunió, Magyarország sem Népköztársaság többé, sőt már nem is köztársaság, Jugoszlávia szétrobbant, a németek egyesültek, a csehek és szlovákok különváltak, a japán műszaki csodákat Kínában gyártják – ám a kecskeméti rajzfilmstúdió erősebb, mint valaha. Mikulás Ferenc, az alapító akkor 31 éves volt, ma nyolcvanegy, és azt mondja, tele van tervekkel.
elolvasom a teljes cikket

2021.06.25. | M2 - Petőfi TV (videó)
Ötven éves a Kecskemétfilm! beszélgetés Mikulás Ferenccel
megnézem a videót

2021.06.24. | szeretlekmagyarorszag.hu
Fél évszázad értékmentés az animáció nyelvén 
beszélgetés Mikulás Ferenccel, a Kecskemétfilm alapító-igazgatójával
Ifjúkori élményei nyomán döntött úgy, hogy életpályáját a magyar kulturális hagyományok megőrzésének szenteli.
elolvasom a teljes cikket

2021.06.14. | Kecskeméti Televízió (videó)
50 éves a Kecskemétfilm
megnézem a videót


2021.06.12. | felvidek.ma
Az 50 éves Kecskemétfilm munkáiból is látható lesz válogatás a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon

Az 50 éves Kecskemétfilm munkáiból is látható lesz válogatás a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon (KAFF) augusztus 11. és 15. között.
elolvasom a teljes cikket

2021.06.10. | magyar.film.hu
50 éves a Kecskemétfilm
 Még mindig vannak új terveik
Generációk nevelkedtek a hungarikummá nyilvánított Magyar Népmese sorozaton, Kecskeméten készült a legendás Vízipók-csodapók, három Oscar-jelölés és egy César-díj fémjelzi az itt gyártott nemzetközi produkciókat, nemrégiben pedig befejeződött a Toldi sorozat animálása és közeleg az általuk létrehozott 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál és még mindig vannak új terveik. 50 éves a Kecskemétfilm, melyet az indulás óta az immár 80 éves Mikulás Ferenc vezet.
elolvasom a teljes cikket

2021.03.23. | hellovidek.hu
A remény lett a Magyar népmesék új főszereplője: megszólalt a legendás magyar rajzfilmstúdió

Vízipók-csodapók, Leo és Fred, Mesék Mátyás királyról, Mondák a magyar történelemből, Magyar népmesék. Csak néhány mese a sok közül, amik gyermekként meséltek nekünk barátságról, kitartásról, bátorságról és az igazság erejéről. Az idén fennállásának 50. évét ünneplő kecskeméti rajzfilmstúdió ügyvezető igazgatója a fél évszázados működés értékelése mellett beszámolt további terveikről, az animátorutánpótlás helyzetéről és az őszre tervezett offline filmfesztiválról.
elolvasom a teljes cikket

2021.03.15. | dotandline.blog.hu
Balázs Béla-díjat kapott Vécsy Vera, a Kecskemétfilm gyártásvezetője

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere március 15. alkalmából a mozgókép területén kifejtett kiemelkedő alkotótevékenysége elismeréseként Balázs Béla-díjban részesített 4 alkotót, köztük Vécsy Vera gyártásvezetőt.
elolvasom a teljes cikket

2021.03.03. | M5 - Libretto (videó)
Librettó  50 éves a Kecskeméti Rajzfilmstúdió
megnézem a videót 

2021.03.03. | dotandline.blog.hu
Tanulj animációt a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban!

Az idén 50 éves Kecskeméti Rajzfilmstúdió 2D animátori (karakter-mozdulattervezői) gyakornoki helyeket hirdet 2021 szeptemberétől. A tanfolyamra olyan közép- vagy felsőfokú végzettséggel rendelkezők jelentkezését várják, akik valamilyen szinten már foglalkoztak rajzolt 2D animációval. Részletekért keresd stúdiót!
elolvasom a teljes cikket 

2021.02.18. | vasarnap.hu
Jankovics Marcell: Arany János Toldiját nagy kihívás volt animációs filmben feldolgozni

Újabb nagyszabású rajzfilmsorozat munkálatai fejeződtek be a napokban. Közel három év megfeszített munkája után a Kecskemétfilm Kft. műtermeiben elkészült a Toldi. A film rendezőjét, Jankovics Marcellt a nem mindennapi adaptáció körüli nehézségekről, illetve a filmkészítés örömeiről kérdeztük.
elolvasom a teljes cikket 

2021.02.15. | hiros.hu
50 éves a kecskeméti rajzfilmstúdió

Fél évszázaddal ezelőtt ezen a napon nyitotta meg kapuit hivatalosan is a Pannónia Rajzfilmstúdió első vidéki stúdiója Kecskeméten, Mikulás Ferenc irányításával. A neves producer  50 éve megszakítás nélkül áll a stúdió élén.
elolvasom a teljes cikket  

2021.01.22. | magyarnemzet.hu
Fontos a történelem, hiszen minden érték a múltból jön

Azt szeretem a Toldiban, hogy ez nagyon jól kitalált és alaposan végiggondolt lélektani történet. Én úgy vagyok hűséges Arany művéhez, hogy valami olyat mutatok, ami újszerű – mondja Jankovics Marcell Kossuth- és Balázs-Béla-díjas filmrendező, grafikusművész, művelődéstörténész, aki a Magyar Nemzetnek beszélt először az elkészült Toldi-rajzfilmjéről. A közismert karakterhez képest mennyiben és miért más ebben az adaptációban a magyar irodalom egyik legkedveltebb, ikonikus alakja – erről is kérdeztük a Nemzet Művészét, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnökét.
elolvasom a teljes cikket  

2021.01.11. | hajonaplo.ma
Szentekről készül a legújabb rajzfilm

Idén készülhet el a magyar szentekről szóló animációsfilm-sorozat első három epizódja, mely Szent István, Szent László és Szent Margit életét mutatja be.
elolvasom a teljes cikket 

2021.01.10. | musorvizio.hu
Városi legendák sorozatajánló
– Monty Python gyerekeknek
1969-ben az angol BBC műsoron valósággal futótűzként terjedt végig hat egyetemet végzett és valamilyen jól kereső szakmával a hónuk alatt ténfergő úriember önálló sorozata. A Monty Python Repülő Cirkusza egy blőd, groteszk és beszámíthatatlan, de pontosan ezek miatt annyira fergeteges széria volt, amit három legalább ennyire blőd, groteszk és beszámíthatatlan, de pontosan ezek miatt annyira fergeteges film is követett. A csoport egyik tagja, a később írói és rendezői babérokra is törő Terry Gilliam (Brazil, Félelem és reszketés Las Vegasban, 12 majom) volt a sorozat és a mozik fő animátora, neki köszönhetjük azokat a kétségbeejtő, de impozáns rajzokat és grafikákat, amiket sokan szeretnek. És hogy mindez miképpen kapcsolódik Glaser Katalin Városi legendák sorozatához? Hát úgy, hogy ez a magyar animációs széria akár egy gyerekeknek szánt Monty Python különkiadás is lehetne.
elolvasom a teljes cikket

2021.01.05. | hypeandhyper.com
Mintha savanyúcukrot ennél
 Városi legendák animációsfilm-sorozat
Glaser Kati animációs rendező sajátos univerzumot teremt Városi legendák című sorozatával: ebben a színes-szagos világban minden elképzelhető – és elképzelhetetlen – megtörténik cirka három perc leforgása alatt. Képtelen történetek Budapesttől az Amazonasig, amelyekben az sem jelenthet gondot, ha valaki a csupasz fákat szemöldökcsipesszel tépi ki. Huszonhat epizódnyi gyermeki fantázia, amire még a felnőttek is felkapják a fejüket.
elolvasom a teljes cikket 

 
– 2020 

2020.12.21. | dotandline.blog.hu
Olaszországban díjazták a Városi legendákat

Glaser Kati immár két évados Városi legendák szériájának egyik epizódját díjazták az olasz Cartoons on the Bay fesztiválon.
elolvasom a teljes cikket

2020.11.16. | magyar.film.hu
Újabb lenyűgöző mesék várnak a színes nagyvárosban

A lehető legjobbkor érkezett Glaser Katalin és a Kecskemétfilm animációs sorozatának második évada: a Városi legendák új részei hétköznapi esetekből kanyarodnak szellemes és meglepő irányokba. A színes, papírkivágásos kavalkád ebben a nehéz időszakban is emlékeztet arra, hogy az élet tele van csodás sztorikkal, és szerencsére mindig akad valaki, aki jól elő is tudja őket adni.
elolvasom a teljes cikket

2020.11.02. | dotandline.blog.hu
Itt a szédületes Városi legendák második évada

Felkerült a netre Glaser Kati Városi legendák című sorozatának teljes második évada, melyben a feje tetejére áll minden: az érrendszerből kötőfonal lesz, a gesztenyefákból agyafúrt zsiványok, a könnyből tenger, és még a hisztimegmaradás törvényét is megismerhetjük.
elolvasom a teljes cikket 

2020.10.21. | M5 - Libretto (videó)
Hungarikum lett a Magyar népmesék  Mikulás Ferenc a Libretto vendége volt
megnézem a videót 

2020.10.19. | magyar.film.hu
Hungarikum lett a Magyar népmesék
 Az animációs rajzfilmsorozat 1977 és 2011 között készült
Kiemelkedő nemzeti és kulturális értékei miatt a Magyar népmesék rajzfilmsorozatot hungarikummá nyilvánította a Hungarikum Bizottság.
elolvasom a teljes cikket 

2020.10.16. | dotandline.blog.hu
Hungarikum lett a Magyar népmesék

Csütörtökön ült össze a Magyar Hungarikum Bizottság, melynek tagjai egyhangúan tették le a voksukat a 100 részes Magyar népmesék széria mellett. A gyűjtemény így már 76 értéket tartalmaz.
elolvasom a teljes cikket 

2020.10.15. | hiros.hu
Hungarikum lett a Magyar népmesék sorozat
(videóval)
Hungarikummá választották csütörtökön a Magyar népmesék című rajzfilmsorozatot. Az illetékes bizottság lakiteleki ülésén emellett felvették a Magyar Értéktárba Kecskemét szecessziós városmagját, különös tekintettel a Cifrapalota épületére.
elolvasom a teljes cikket 

2020.10.07. | hiros.hu
Árpád-házi szentekről készülnek animációs filmek Kecskeméten
(videóval)
Árpád-házi szentekről készül animációsfilm-sorozat a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban. Eddig három epizód képes forgatókönyve készült el, amelyek Szent István és Szent László király, valamint Szent Margit domonkos apáca életét mutatják be. A 10 perces filmek jövő év végére készülnek el.
elolvasom a teljes cikket 

2020.08.17. | Kecskeméti Televízió (videó)
Dunapataj
megnézem a videót 

2020.08.17. | baon.hu
A nehézségek tesznek kreatívvá

A II. világháború alatt született és korán apa nélkül maradt, így került a nagyszülők szabadságszeretetet belé oltó városába, Duna­patajra. A középiskolában szerepet vállalt az 1956-os eseményekben, ezért évekig megfigyelték és egyetemre sem mehetett. Felcsapott földmérőnek és bejárta az országot. Neveltetése és az országcsavargáson ért hatások nyomán kapta elhívását, hogy megőrizze a magyar népi kultúra értékeit. A hazai animációsfilm-kultúra egyik legjelentősebb alakjának neve és sorsa immár 50 éve összeforrt a Kecskeméti Rajzfilmstúdióval. Az alapító Mikulás Ferenc nyolcvanéves.
elolvasom a teljes cikket

2020.08.17. | kultura.hu
Mikulás Ferenc három kívánsága

Több ok is adódik Kecskeméten az ünneplésre. Majd’ fél évszázaddal, 49 évvel ezelőtt új animációs stúdió nyílt Kecskeméti Rajzfilmstúdió néven a hírös városban. A másik nyomósabb: az alapító és stúdióvezető producer, Mikulás Ferenc a napokban tölti be a 80. évét.
elolvasom a teljes cikket

2020.08.15. | filmvilag.blog.hu
Mikulás Ferenc 80 éves
 Életműépítő stúdióvezető
A kortárs magyar animáció kulcsfigurája 1971 óta vezeti a kecskeméti rajzfilmstúdiót, producerként olyan népszerű sorozatok fűződnek a nevéhez, mint a világsikerű Magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról, a Leo és Fred vagy a Vízipók-csodapók.
elolvasom a teljes cikket 

2020.07.20. | hiros.hu
Az ottawai fesztiválon is versenyben a Dűne

Az A-kategóriás Ottawai Nemzetközi Animációs Fesztivál versenyprogramjába is beválogatták Ulrich Gábor Dűne című alkotását. A Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész absztrakt thrillerének világpremierje az Annecy-i fesztiválon volt.
elolvasom a teljes cikket 

2020.07.02. | Kecskeméti Lapok
Mi van vele?
 Közéleti személyiségek, akikről régen hallottunk...
elolvasom a teljes cikket 

2020.05.21. | helyorseg.ma
„Fölvállaljuk, amiben hiszünk, még ha ezért nap mint nap küzdenünk is kell”
 interjú Mikulás Ferenccel
Mikulás Ferenc a magyar rajzfilmgyártás megkerülhetetlen szereplője. A Kecskemétfilm animációs stúdió alapítója és vezetője, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója, és olyan rajzfilmek létrejöttében vállalt szerepet, mint a Magyar népmesék, a Mesék Mátyás királyról, a Vízipók-csodapók, a Leo és Fred és más, mára az alapműveltség részét képező alkotások. Függetlenségüket végig megőrizték, ennek érdekében jelentős befektetőknek mondtak nemet, olyan világcégnek is, mint a Disney.
elolvasom a teljes cikket 

2020.04.21. | Kecskeméti Televízió / Múzsa (videó)
Stúdióbeszélgetés: Ulrich Gáborral (Dűne)

megnézem a videót 

2020.04.21. | atv.hu - Start (videó)
Interjú Ulrich Gáborral (Dűne)

megnézem a videót 

2020.04.26. | baon.hu
Nyomasztó álma ihlette Ulrich Gábor Dűne című filmjét

Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című művét beválogatták az animációs filmszakma legnevesebb eseménye, a 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába. A különleges, absztrakt thriller hullámzás képzelet és valóság között, melyben a hangok mint tanúk átmosódnak emlékeken és félálmokon.
elolvasom a teljes cikket  

2020.04.20. | index.hu
Magyar kisfilm is lesz az egyik leghíresebb animációs filmfesztiválon

Közel 3300 nevezett alkotás közül válogatták be Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című rövidfilmjét az Oscar-kvalifikáló, 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába, és az animáció határok nélkül kategória alkotásai között kapott helyet.
elolvasom a teljes cikket 

2020.04.17. | filmvilag.blog.hu
Annecyben debütál a magyar Dűne

Beválogatták az animációs filmszakma legnevesebb eseménye, az Oscar-kvalifikáló Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába Ulrich Gábor Dűne című művét. A különleges, absztrakt thriller hullámzás képzelet és valóság között, melyben a hangok, mint tanúk átmosódnak emlékeken és félálmokon.
elolvasom a teljes cikket

2020.04.16. | librarius.hu
Oscar-kvalifikációs helyen Ulrich Gábor Dűne című animációja

Az animációs filmszakma legnevesebb eseményét áprilisban online rendezik meg. Mintegy 3300 nevezett alkotás közül válogatták Ulrich Gábor Dűne című rövidfilmjét az Oscar-kvalifikáló, 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál idei versenyprogramjába, a műfaji határokat feszegető filmeket tartalmazó Animáció határok nélkül szekcióban.
elolvasom a teljes cikket 

​2020.04.16. | metropolitan.hu
60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál

Oktatónk, Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című alkotását beválogatták az animációs filmszakma legnevesebb eseménye, az Oscar-kvalifikáló, 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába. A különleges, absztrakt thriller hullámzás képzelet és valóság között, melyben a hangok, mint tanúk átmosódnak emlékeken és félálmokon. Az alkotás a nagy múltú a Pannónia örökségét tovább éltető Kecskemétfilm és a Focusfox produkciójában jött létre, producerei Mikulás Ferenc és Muhi András. A rendkívüli sound design Chris Allan munkája. Közel 3300 nevezett alkotás közül válogatták be a Dűnét a műfaji határokat feszegető filmeket tartalmazó Animáció határok nélkül kategóriába, ez a vetítés lesz a film nemzetközi premierje.
elolvasom a teljes cikket 

2020.04.16. | origo.hu
Magyar alkotás versenyez a világ legrangosabb animációs filmfesztiválján

Az animációs filmszakma legnevesebb eseménye, az Oscar-kvalifikáló, 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába válogatták Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című művét. A különleges, absztrakt thriller hullámzás képzelet és valóság között, melyben a hangok, mint tanúk átmosódnak emlékeken és félálmokon. Az alkotás a nagy múltú a Pannónia örökségét tovább éltető Kecskemétfilm és a Focusfox produkciójában jött létre, producerei Mikulás Ferenc és Muhi András.
elolvasom a teljes cikket  

2020.04.15. | nullahategy.hu
Magyar alkotásért szoríthatunk a legnagyobb animációs filmfesztiválon

Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című alkotását beválogatták a 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába – közölte a film kommunikációjával foglalkozó cég szerdán.
elolvasom a teljes cikket 

2020.04.15. | artnews.hu
A Dűne nemzetközi premierje az Annecy fesztiválon lesz - Ulrich Gábor alkotását beválogatták a fesztivál versenyprogramjába
Az animációs filmszakma legnevesebb eseménye, az Oscar-kvalifikáló, 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába válogatták Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című művét. A különleges, absztrakt thriller hullámzás képzelet és valóság között, melyben a hangok, mint tanúk átmosódnak emlékeken és félálmokon. Az alkotás a nagy múltú a Pannónia örökségét tovább éltető Kecskemétfilm és a Focusfox produkciójában jött létre, producerei Mikulás Ferenc és Muhi András.
elolvasom a teljes cikket

2020.04.15. | kultura.hu
A legnagyobb animációs filmfesztiválon a Dűne
Az Oscar-kvalifikáló 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába válogatták Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész filmjét.
elolvasom a teljes cikket 

2020.04.15. | hiros.hu
A Dűnével képviseli magát az Annecy-i animációs filmfesztiválon Ulrich Gábor

Ulrich Gábor Balázs Béla-díjas mozgókép- és képzőművész Dűne című alkotását beválogatták a 60. Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztivál versenyprogramjába - közölte a film kommunikációjával foglalkozó cég szerdán az MTI-vel.
elolvasom a teljes cikket 

2020.04.09. | designisso.com
Grafika és animáció határán – Interjú Nagy Lajossal

Nagy Lajos amellett, hogy jó pár éve a MOME-n tanít, igazi veteránnak számít az animációs szakmában. Leginkább a Magyar népmesékhez kapcsolódik a neve, de többek között olyan alkotásokban is dolgozott, mint az Oscar-díjas Vörös teknős, a Medvevilág Szicíliában, valamint a Világlátott Egérke sorozat – életpályájáról és munkáiról, a Kecskemétfilmről, illetve magáról az animációs szakmáról beszélgettünk vele.
elolvasom a teljes cikket 

2020.02.13. | forbes.hu
Már bőven 100 millió megtekintés fölött jár a Magyar Népmesék a Youtube-on

Ha létezik a magyar filmgyártásnak különösen sikeres műfaja, az animáció biztosan az. Utolsó nagy túlélője, a kecskeméti stúdió lényegében a semmiből jött létre és vált idővel nemzetközi hírű műhellyé. Mikulás Ferenc portréja Iskolateremtők című sorozatunkban, a Forbes magazin februári számában!
elolvasom a teljes cikket 

2020.01.31. | hiros.hu
Újabb animációs filmsorozat készül Kecskeméten

Állami támogatással kezdi el a Kecskeméti Rajzfilmstúdió legújabb sorozatát, amely az Árpád-házi szentek életét mutatja be.
elolvasom a teljes cikket 

2020.01.24. | hetnap.rs
A rajz megmarad
Jankovics Marcell. A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Balázs Béla-díjas, magyar rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, kultúrtörténész, író. Ha nevét halljuk, egészen biztosan egy rajzfilm jut eszünkbe: János vitéz és Iluska folyóparti jelenete, a Hétszűnyű Kapanyányimonyók, a Magyar Népmesék virágmintája, esetleg Gusztáv figurája, de az bizonyos, hogy valami mesés jelenik meg lelki szemeink előtt: csillagszemek és lovak, népi motívumok, királyfik. És már nem kell sokat várni, hogy a nagy rajzoló tollából Toldi alakja tűnjön fel képernyőinken. Nagy izgalommal vártam, hogy találkozzak vele, hiszen az ember mégsem beszél mindennap gyermekkora meghatározó meséinek alkotójával.
elolvasom a teljes cikket 

2020.01.17. | magyar.film.hu
Jankovics Marcell: Toldi nálunk egy rettenetes természetű kamaszfiú - Interjú Jankovics Marcell animációsfilm-rendezővel

Sűrű évet zárt a János vitéz, Az ember tragédiája, a Fehérlófia, és a befejezés felé közelítő Toldi sorozat rendezője. Jankovics Marcell életművéről év végén átfogó monográfia jelent meg az MMA Kiadó gondozásában, ezzel egyidőben a Műcsarnokban Képpraxis 2 címmel nyitottak meg egy kiállítást, ami szintén a gazdag életművébe nyújt betekintést. A 78 éves filmrendezővel a Pannónia stúdióról, a családi hagyatékról, a Fehérlófia pszichedelikájáról és persze a Toldiról is beszélgettünk, melynek bemutatója 2020 második felében várható.
elolvasom a teljes cikket 

 
– 2019 

2019.12.27. | baon.hu
Eredményes évet zárt idén is a Kecskeméti Rajzfilmstúdió

Mozgalmas és eredményes év volt az idei a Kecskeméti Rajzfilmstúdió életében, mely egyben a 14. KAFF éve is volt, de egyebek mellett népmesejátszóteret is átadtak és könyv is megjelent a kecskeméti animáció történetéről. Mikulás Ferenc, a rajzfilmstúdió vezetője értékelte a stúdió évét.
elolvasom a teljes cikket 

2019.11.27. | vasarnap.hu          
A magyar producer, aki nemet mondott a Disneynek - Mikulás Ferenc a Vasárnapnak

A magyarországi rajzfilm és animációs film készítésnek nemcsak múltja, hanem jelene is van. Magyarország legnagyobb animációs stúdiója a Kecskemétfilm Kft., mely egykor a Pannónia Filmstúdió kecskeméti műterme volt. Mikulás Ferenc producerrel beszélgettünk.
elolvasom a teljes cikket 

2019.11.27. | index.hu
Ki hányat ismer fel a Magyar népmesék rajzfilmfiguráiból a kecskeméti mesekertben?

Kecskemét egyik legnagyobb büszkesége a híres rajzfilmstúdió, annak pedig legnagyobb büszkesége alighanem a Magyar népmesék. A száz epizódot és kilenc évadot megélt sorozatot 1977-ben kezdték forgatni, és gyakorlatilag minden eleme kultikussá vált idehaza. A Kaláka játszotta főcímzene, a nyitóanimáció a madár csőréből kihajtó növényi motívumokkal, a figurák stílusa - melyeknek többsége Jankovics Marcell keze alól került ki -, és persze Szabó Gyula hangja, aki a legtöbb mesét elmondta. Van amúgy egy remek honlapja is az egésznek, ahol végig lehet olvasni a sorozat történetét, és minden epizódról részletes információk vannak a szinopszistól az alkotók részletes felsorolásán át a vágóképekig.
elolvasom a teljes cikket 

2019.11.11. | hirado.hu
A Vízipók-csodapók karaktereit festették egy józsefvárosi ház tűzfalára

Elkészült egy újabb óriásfestmény a Józsefvárosban az egyik társasház tűzfalán, a képen a Vízipók-csodapók című rajzfilm karakterei láthatók – közölte a Színes Város Csoport közleményében.
elolvasom a teljes cikket 

2019.10.16. | kecskemetilapok.hu
Különdíjat nyert a Kecskemétfilm alkotása

A zsűri különdíját nyerte el a Városi Legendák sorozat Az emberi test című epizódja Argentínában. A Kecskemétfilm Kft. gyártásában készült epizódot a córdobai ANIMA Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon, Argentínában díjazták október 11-én. Glaser Kati a film rendezője két kislány beszélgetését jelenítette meg vizuális formában az emberi testről. Az epizód a két barátnő hiányos ismereteinek köszönhetően bemutatja a gyermekien naiv és vicces elszólásokat, ártatlan rácsodálkozásokat vagy filozofikus töprengéseket.
elolvasom a teljes cikket 

2019.08.15. | MMA Magyar Művészeti Akadémia
Könyvheti beszélgetések - Varga Zoltán dedikál

megnézem a videót 

2019.07.09. | dunszt.sk
A Pannóniából Kecskemétre
Szurkolóival közösen a győri női kézilabdacsapat rendszeresen a Magyar népmesék intróját szokta énekelni egy-egy nagyobb győzelme után. A Mesés tejföl névre hallgató tejtermék nemkülönben a sorozat virágmintás-indás képét tette dobozaira dizájnelemként. 2009-től kezdve pedig a Magyar népmesékből készült kalózszinkronok, a nagy sikert aratott Babi néni-remixek (majd az ezt variáló mémek) népszerűségükkel lerobbantották a netet. – Ez a három heterogén példa az 1971-ben alapított kecskeméti animációs filmstúdió önmagán túlmutató jelentőségére, végső soron mély társadalmi beágyazottságára világít rá.
elolvasom a teljes cikket 

2019.06.28. | Kecskeméti Televízió (videó)
Készül a Toldi

megnézem a videót
 
2019.06.28. | magyar.film.hu
A Magyar népmesék a Távol-Keleten is nagyon népszerű - interjú Mikulás Ferenccel
Felújított Vízipók, szicíliai medvék, Arany János mesterművének adaptálása – elfoglalt időszak volt az utóbbi a Kecskemétfilm számára. Mikulás Ferenccel, az animációs stúdió ügyvezető igazgatójával a klasszikus mese felújításáról, nemzetközi produkciókról, a készülő Toldi sorozatról és a közelgő 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválról beszélgettünk, valamint azt is megtudhattuk, mely külföldi országokban szeretik a legjobban a Magyar népmeséket.
elolvasom a teljes cikket 

2019.06.27. | dotandline.blog.hu
''A történetek az emlékek és az emlékezet alapjai'' - interjú Lorenzo Mattottival
észben a Kecskemétfilm gyártásában készült Lorenzo Mattotti Medvevilág Szicíliában című filmje, mely a 72. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál Un Certain Regard válogatásában debütált. Magyar premierje a 14. KAFF-on volt, amelyre a rendező is elkísérte, a hazai mozikba pedig az év végén kerül a Mozinet forgalmazásában.
elolvasom a teljes cikket 

2019.06.25. | Kecskeméti Televízió (videó)
Múzsa (Hírek a 14. Kecskeméti Animációs Fesztiválról)
megnézem a videót  

2019.06.21. | Kecskeméti Televízió (videó)
Interjú Varga Zoltánnal (Könyvbemutató - KAFF)
megnézem a videót

2019.06.21. | magyarnemzet.hu
Túlélők diadala (A Magyar népmeséktől a Vízipók-csodapókig)
Mindennek megvan a maga életciklusgörbéje, a fél százados évfordulókat pedig többnyire vízválasztónak tekintjük. Az ember ötven körül ezt kétségbeesve kezdi átérezni, pedig nem minden esetben van így. Főleg nem egy filmkészítő manufaktúra életében, amely generációváltás révén képes a folyamatos megújulásra. Minden jel szerint e megújulás kellős közepén született meg Varga Zoltánnak A kecskeméti animációs film című „monográfiája”, amelynek megjelenését az idei könyvhétre, illetve a 14. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválra időzítette a kiadó.
elolvasom a teljes cikket 

2019.06.19. | baon.hu
Átadták Kecskemét mesés játszóterét
megnézem a galériát 

2019.06.19. | hiros.hu
Megnyitotta kapuit a népmese játszótér
Megnyitotta kapuit Kecskemét meseországa a Hankovszky ligetben. A népmese játszótér hónapok óta hatalmas gonddal készült, és bátran kijelenthetjük, hogy a hírös város egyik legszebb és legizgalmasabb tere nyílt meg a családok előtt.
elolvasom a teljes cikket

2019.06.06. | film.hu
Kecskeméten él tovább a Pannónia szelleme - A kecskeméti animációs film című kötet bemutatóján jártunk
Varga Zoltán új könyvével nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hiánytalanul áttekinteni a kecskeméti animációs film majdnem öt évtizedes történetét, különös tekintettel a stúdió gazdag filmtermésének elemzésére és rendszerezésére. A Könyvhéten megjelenő kötet bemutatóján animációs történeti érdekességekben is bővelkedő beszélgetés zajlott a szerző, Mikulás Ferenc stúdióvezető, Jankovics Marcell és Ulrich Gábor animációs rendezők részvételével.
elolvasom a teljes cikket

2019.04.27. | M2 Petőfi TV (videó)
Újra a mozikban a Vízipók-csodapók
megnézem a videót

2019.04.22. hiros.hu
Még a japán császár is nagyon szerette Vízipókot

Elkészült a Vízipók-Csodapók felújított moziváltozata, így újra szélesvásznon láthatjuk ezt az örökzöld mesét. Mikulás Ferenc, a Vízipók producere és a Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetője mesélt a sorozat születéséről, sikereiről, felújításáról és arról, hogy miért nem készített hozzá további folytatásokat.
elolvasom a teljes cikket 

2019.04.16. Kecskeméti Televízió (videó)
Csütörtöktől látható a felújított Vízipók-csodapók

megnézem a videót 

2019.04.15. hiros.hu
Cinemira: a Cigánymesék egyik epizódja nyerte el a zsűri díját
Átadták az idei Cinemira Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál díjait; a Cigánymesék sorozat Hogyan lett az ember című epizódja, a Kicsi csípős és a Szivárvány gyerekek - Elika Portréja című film nyerte a szakmai zsűri elismerését, az Európai Gyerekfilm Szövetség díját Az én címkém című alkotásnak ítélték.
elolvasom a teljes cikket 

2019.04.13. librarius.hu
Mikulás Felenc: Még a japán császár is rajongott Vízipókért
A Kecskeméti Rajzfilmstúdió akaratunk ellenére látogatóközpontként is működik: egy évben nagyjából 150 gyerekcsoport érkezik ide a stúdióba megnézni, hogyan készülnek a rajzfilmek. Természetesen ilyenkor filmeket is vetítünk nekik, és azt tapasztaltam, hogy a Vízipók-csodapók egyáltalán nem avult el.
elolvasom a teljes cikket 

2019.04.10. pszichoforyou.hu
„Közelebb van a természetes ritmusunkhoz” - A Vízipók-csodapók című meséről

Kicsinek elkerekedő szemmel néztük, hogyan készít buborékból bugyogót – és persze kristálypalotát – a Vízipók, Ursulának szólítottuk a védőnőnket, spenótevés helyett a Mézga család főcímdalát üvöltöttük, és amikor nyiladozó értelmünkkel felfogtuk, hogy ahol mi lakunk, Budapest, az bizony egy város, rájöttünk, hogy mi vagyunk a “városbéli puhányok, nyavalyások” – legalábbis a Nagy Ho-ho-horgász szerint.
elolvasom a teljes cikket 

2019.04.06. mozinezo.hu
Interjú Mikulás Ferenccel, a Kecskemétfilm ügyvezető igazgatójával
elolvasom a teljes cikket

2019.03.27. hiros.hu
A Teheráni Nemzetközi Animációs Filmfesztivál zsűritagja volt Mikulás Ferenc

Idén március 3-7. között, tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Teheráni Nemzetközi Animációs Filmfesztivált. A négy napos rendezvényen a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója, Mikulás Ferenc is közreműködött, mint zsűritag. Az ő kezdeményezésére, majd a fesztivál meghívására a Kecskemétfilm mellett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, valamint a Magyar Művészeti Akadémia is kapcsolódott a programhoz.
elolvasom a teljes cikket 

2019.03.19. mma.hu
Toldi, a magyar superman
Mint már ismert, rajzfilmsorozatban dolgozzák fel Arany János Toldi című, klasszikus elbeszélő költeményét. A 12 részes mű elkészítését az Arany János Emlékbizottság 2017-ben indítványozta. Az Arany-emlékév alkalmából a kormány jelentős összeget biztosított az animáció költségeire az Emmi büdzséjéből. Az elkészítésre a pályázatot az MTVA hirdette meg, amelyen a Kecskemétfilm Kft. is indult, és el is nyerte a stúdió történetének legjelentősebb megbízatását. Mikulás Ferenc ügyvezető, a Toldi-rajzfilmsorozat producere elsőre Jankovics Marcell animációsfilm-rendezőt-írót-illusztrátort kérte fel rendezőnek. A nemzet művésze először visszautasította a kérést – korára való tekintettel –, végül mégis úgy döntött: elvállalja a Toldi rendezését.
elolvasom a teljes cikket 

2019.03.07. dotandline.blog.hu
Restaurált klasszikus magyar animációk hódítják a világot

A Filmarchívum első félévi fesztivál-megjelenéseiben és DVD-kiadási terveiben is a magyar animáció nagyjaira koncentrál. A nemzetközi és hazai közönség az eddigieknél sokkal jobb minőségben találkozhat a filmekkel, amelyek teljeskörű restaurálása az eredeti színvilág helyreállításával, az alkotók közreműködésével valósult meg.
elolvasom a teljes cikket 

2019.03.07. mma.hu
Válogatás a magyar animációs film történetéből II.
A magyar animációs film immár több mint 100 éves története bővelkedik kiemelkedő értékekben, időtálló remeklésekben, generációk számára hivatkozási alapot jelentő élményekben. Miként dr. Pápai Zsolt filmtörténész fogalmazott, „a hazai mozgókép históriájának legdicsőségesebb fejezetei közül többet éppen animációs rendezők írtak" (Filmvilág 2007/8). Az animációs film a hazai mozgóképkultúra kiemelkedően fontos területe, többek szerint a magyar filmművészet egyik, ha nem a legszínesebb része. „A magyar animációt az különböztette meg korábban a többi nemzetétől, hogy ahányan voltunk, annyiféle film került ki a kezünk közül" – írta Jankovics Marcell az Animációs körkép című kötet előszavában.
elolvasom a teljes cikket 

2019.03.05. hiros.hu
Már épül a mesejátszótér a Hunyadivárosban
Májusban elkészül, júniusban pedig már birtokba is vehetik a gyerekek Kecskemét egyedülálló játszóterét. A hunyadivárosi Hankovszky-ligetbe öt népmesei ihletésű játszóeszközt telepítenek majd. A hivatalos átadást a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál megnyitójához igazították.
elolvasom a teljes cikket 

2019.02.26. mma.hu
A magyar animáció Teheránban
2019. március 3-tól 7-ig immár 11. alkalommal rendezik meg – biennálé jelleggel – a Teheráni Nemzetközi Animációs Filmfesztivált, amelyre zsűritagként meghívást kapott Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm ügyvezető igazgatója, az MMA nem akadémikus tagja. Az ő kezdeményezésére, majd a Fesztivál meghívására még további együttműködő partnerek is kapcsolódtak a programhoz, így az iráni Fesztiválra a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa, a Kecskemétfilm, valamint a Magyar Művészeti Akadémia közös delegációval érkezik.
elolvasom a teljes cikket 

2019.02.26. hiros.hu
A Transzformerek nyerték a IV. Oscar Kvízestet
A kecskeméti Oscar szobrot a Kecskeméti Rajzfilmstúdió csapata vitte haza péntek este. A Transzformerek ugyanis revansot vettek a tavalyi nyertes Hírös Agórék csapatán, akik idén az ötödik helyet szerezték meg. Ez is mutatja, mennyit erősödött a mezőny az idők folyamán.
elolvasom a teljes cikket 

2019.02.20. Kecskeméti Televízió (videó)
Készül a Toldi sorozat
megnézem a videót

2019.02.20. hiros.hu
2020-ra készül el a Toldi rajzfilmsorozat

Javában folynak az új Toldi rajzfilmsorozat munkálatai a kecskeméti rajzfilmstúdióban. 2017-ben, az Arany János emlékévben írt ki pályázatot az MTVA a Toldi sorozat megvalósítására, amelyet a Kecskemétfilm Kft. nyerte meg. A tervek szerint 2020-ban láthatjuk a kész animációt Jankovics Marcell rendezésében. elolvasom a teljes cikket 

 

 2018 

2018.12.06. film.hu
Újra csobban a Vízipók-csodapók - Jövőre felújított formában tér vissza a mozikba a klasszikus mese
Tavasztól lesz látható a mozikban a Vízipók-csodapók című egész estés rajzfilm digitálisan felújított változata. Az alkotás díszbemutatóját szerdán tartották Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
elolvasom a teljes cikket 

2018.12.06. dotandline.blog.hu
Tavasszal mozikba kerül a felújított Vízipók-csodapók
Tavasztól lesz látható a mozikban a Vízipók-csodapók című egész estés rajzfilm digitálisan felújított változata. Az alkotás díszbemutatóját szerdán tartották Budapesten, az Uránia Nemzeti Filmszínházban.
elolvasom a teljes cikket 

2018.12.05. 444.hu
Áder János köztársasági elnök megtekintette a Vízipók-csodapókot

A legendás magyar sorozat digitálisan két évadából előbb 2014-ben készíttetett digitálisan felújított verziót az MTVA, amit a közmédia után idén a ProVideo forgalmazásában is kiadtak. 
elolvasom a teljes cikket 

2018.11.27. bacsmegye.hu
Az óvodákba is eljut a Magyar népmesék díszdobozos kiadása

A Magyar népmesék DVD-sorozatot és a hozzá tartozó kötetet a napokban szállítják a magyar óvodákba, így az ünnepekre már nézhetik is az epizódokat a gyermekek.
elolvasom a teljes cikket 

2018.09.26. hiros.hu
Október végén elárasztják az országot a rajzfilmek

A 2018. október 26-28. között immár hatodik alkalommal megszervezett Országos Rajzfilmünnep keretében már több mint 100 helyszínen ünneplik országszerte − mozikban, művelődési és közösségi házakban, könyvtárakban − ingyenes vetítésekkel az Animáció Világnapját. erről tartottak sajtótájékoztatót az Art+ Cinema moziban szeptember 26-án.
elolvasom a teljes cikket 

2018.09.13. Filmvilág
Oroszlán/idomár - a Leo és Fred-sorozat
Tót Pál Leo és Fred-sorozata animációs kuriózum: lírai hangolású barátságtörténet a drámaiatlanság és a holt idő igézetében. 
elolvasom a teljes cikket

2018.09.05. hirosnaptar.hu
Vízipók-csodapók egész estés változatának díszbemutatója 1983.

Ötletesen megrajzolt karaktereivel, kedves történeteivel minden idők egyik legzseniálisabb magyar mesefilmje, a Vízipók-csodapók. A Pannónia Filmstúdió vezetői nem hittek az ötletben, így került a kecskeméti műhelybe a munka. 
elolvasom a teljes cikket 

2018.08.15. hiros.hu
Megépül a Népmese-játszótér a Hunyadivárosban

Lakossági fórumot tartottak a Hunyadivárosban szerda délután. Bemutatták a városrészben épülő Magyar Népmese Rajzfilm Játszótér terveit, bemutatkoztak az ötletgazdák és a tervezők, meghallgatták a lakosság javaslatait is.
elolvasom a teljes cikket 

2018.06.13. dotandline.blog.hu
7x4 méternyi magyar animáció

Pár lelkes hazai stúdió már tavaly is tiszteletét tette Annecy-ban, a MIFA Nemzetközi Animációs Filmvásáron, idén azonban példás összefogással költözött ki a magyar stand pár napra Franciaországba.
elolvasom a teljes cikket

2018.05.04. hiros.hu
A Kecskemétfilm Kft. készíti az egymilliárdos Toldi rajzfilmsorozatot

A napokban írta alá a szerződést az MTVA-val Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója a 12 részes Toldi rajzfilmsorozat készítéséről. A nagyszabású munkára egymilliárd forintot különítettek el még tavaly, az Arany János emlékévben. A sorozat rendezője Jankovics Marcell lesz.
elolvasom a teljes cikket 

2018.02.15. hiros.hu             
Mesés környezetet teremtenek a kecskeméti ovisoknak
A csütörtöki közgyűlés 12. és 13. pontjában is a kecskeméti óvodák helyzetét vitatta meg. Előbb a tervezett arculatbeli változtatások, majd az idei felvételi eljárás ügyében hoztak döntést a képviselők.         
elolvasom a teljes cikket 

2018.01.16. hiros.hu
A KönyvtárMozi látogatói is szeretik a Cigánymeséket

Eddig hét epizód készült el a tizenhárom részesre tervezett Cigánymesék rajzfilmsorozatból. A KönyvtárMozi révén sok kistelepülésre eljutott a roma kultúrát és hagyományokat bemutató animáció. A sorozatról annak rendezőjével, Horváth Máriával, a Kecskemétfilm Stúdió munkatársával beszélgettünk. 
elolvasom a teljes cikket 

2018.02.13. index.hu            
Cigány filmek, cigány zene és fotók a Francia Intézetben

25 éves a Romédia Alapítvány, ami egy budapesti romák által működtetett civil szervezet. "Munkánk célja hozzájárulni a roma nemzetiségi identitás pozitív megítéléséhez, felvenni a harcot a romákkal szemben táplált előítéletekkel, alternatív információt adni a romákról a döntéshozók számára. 
elolvasom a teljes cikket 

2018.01.04. hiros.hu             
Highlights of Hungary - A Kecskemétfilm Kft. is a jelöltek között!

A Highlights of Hungary 2013 óta az első és egyetlen olyan hazai kreatív gyűjtés, amely szakmai alapokon, ám kategóriák nélkül gyűjti egy platformra a hazai sikereket. A mindenkori kurátori csapat 10 felkért szakemberből áll, akik a kreatív ipar különböző területeit képviselik, ám mind az értéket kutatják, ennek alapján jelölik az aktuális év számukra legizgalmasabb, leginspirálóbb projektjeit. Ezek közé került be idén a Kecskemétfilm Kft. is.
elolvasom a teljes cikket 

 
  2017  

2017.12.20. wmn.hu
Van élet a Doktor Bubón is túl - 8 ingyen elérhető magyar animációs sorozat

Kockásfülű nyúl, Frakk, Pompom, Doktor Bubó, Magyar népmesék. Hol vannak már azok a régi jó rajzfilmek, amiken felnőttünk? Mit mutassunk meg a gyerekeknek? Vajon fogják-e értékelni a nagy klasszikusokat, amikben sem mi, sem a szüleink nem csalódtak? Lehet, hogy ma már nem is készülnek olyan jó animációk, mint régen? Dehogynem! Mutatunk nyolc animációt, amelyek méltó utódjai a régi klasszikusoknak.
elolvasom a teljes cikket 

2017.09.01. hiros.hu              
Horváth Mária második díjas az V. Nemzetközi Népismereti Filmszemle

A kalotaszegi Sztána adott otthont a dr. Kós Károly néprajztudós tiszteletére 2017. augusztus 25-27. között, negyedik alkalommal megrendezett népismereti filmfesztiválnak. Az esemény lehetőséget teremt a Kárpát-medence néprajzi filmezéssel foglalkozó szakemberei által az utóbbi években készített alkotások megmérettetésére, alkotók és a filmek iránt érdeklődők találkozására.
elolvasom a teljes cikket 

2017.08.06. dotandline.blog.hu
Glaser Kati melankolikus mikrovilága a képernyőn

Glaser Kati legújabb animációs rövidfilmje, a Virágnyelv végre tévéképernyőre kerül! A Városi legendák, a Három nagymamám volt és a FIN rendezőjét párszor már az egekig magasztaltuk összetéveszthetetlen mesélői stílusa miatt, ami tobzódik a bájban, a humorban és a mindennapokból ellesett, kicsit sem hétköznapi pillanatokban. Glaser Kati új filmjével, a Virágnyelvvel a korábbiakhoz képest egy egészen más irányt vett, a humorból visszavett, és egy lassabb, melankolikus hangulatú és a különböző animációs technikákat vegyítő kísérletező rövidfilm született, amelyben azért fel-felbukkan néhány utalás a rendező korábbi munkáira.
elolvasom a teljes cikket 

2017.06.30. 444.hu 
Második Oscar-jelölt filmjüket készítették el a kecskeméti veterán rajzfilmesek

Bár a A vörös teknős c. film  stáblistáján nem szerepel a koprodukciós partnerek között Magyarország, az Oscar-díjas animációs filmrendező, Michaël Dudok De Wit elképesztően gyönyörű filmjének jelentős részét Kecskeméten rajzolták, animálták és effektezték.
elolvasom a teljes cikket 

2017.06.26. dotandline.blog.hu       
"A csend is nagyon beszédes tud lenni" - Interjú Michael Dudok de Wittel, A vörös teknős rendezőjével

Az idei Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon a kétszeres Oscar-jelölt és egyszeres Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit is részt vett, aki a részben Kecskeméten készült legutóbbi filmjét, a végül a 10. Európai Animációs Játékfilm és Tv-film Fesztivál legjobb egészestés animációjának választott A vörös teknőst kísérte el Magyarországra. Rövid látogatása ellenére a rendezővel közel két órán át beszélgethettünk a kecskeméti Otthon Mozi teraszán, az interjú végén pedig még arra is megkért bennünket, írjuk össze neki azokat a magyar filmeket, amiket mindenképp meg kell néznie.
elolvasom a teljes cikket 

2017.04.27. hiros.hu              
80. születésnapján köszöntötték Szoboszlay Pétert

Családias hangulatú ünnepségen köszöntötték 80. születésnapján a kecskeméti rajzfilmstúdióban Szoboszlay Pétert. A filmrendező elárulta, elsőként 101 éves édesanyja hívta fel ma reggel, kollégái, barátai pedig délután lepték meg. A torta és az ajándékok mellett egy fát is ültettek a stúdió udvarán a születésnapos tiszteletére.
elolvasom a teljes cikket 

2017.03.14. hiros.hu              
Balázs Béla-díjban részesült a kecskeméti animátor

Leo és Fredtől Pumuklin át egészen a Cigánymesékig sok-sok mesefigurát keltett életre az elmúlt négy évtizedben Balajthy László. A kecskeméti rajzfilmstúdió animátora most a szakma legnagyobb állami elismerésében, Balázs Béla-díjba részesült. Nemzeti ünnepünk alkalmából kedden délelőtt vehette át a díjat Balog Zoltán minisztertől a Vigadóban. A kitüntetést eddig egyetlen animátor sem érdemelte ki.
elolvasom a teljes cikket 

2017.02.17. dotandline.blog.hu       
Városi legendák költöznek a tévébe

Végre, végre, végre! Glaser Kati sorozata, a Városi legendák végre teljes hosszában képernyőre kerül, ugyanis február 18-tól minden hétvégén két részt vetítenek az M2-n.
elolvasom a teljes cikket 

2017.02.04. Kecskeméti Televízió, Múzsa (videó)
Nagy Lajos A vörös teknősről

megnézem a videót 

2017.01.27. 24.hu   
Idén nem csak egy Oscar-jelölt dicséri a magyarok munkáját
A vörös teknős című, francia, japán és belga koprodukcióban készült, 80 perces animációs film nagy részét a kecskeméti rajzfilmstúdióban rajzolták, de a teljes színezése is itt zajlott.
elolvasom a teljes cikket 

2017.01.27. bacsmegye.hu 
Mikulás Ferenc: A kecskeméti rajzfilmstúdiónak kivételes érzéke van a lélektani ábrázoláshoz

Január 24-én Oscar-díjra jelölték A vörös teknős című, francia, japán és belga koprodukcióban készült, 80 perces animációs filmet is. Az animációs film megalkotásában jelentős szerepe volt a kecskeméti rajzfilmstúdiónak. Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője is megerősítette, hogy az animációs film nagy részét a kecskeméti rajzfilmstúdióban rajzolták, emellett a teljes színezése is Kecskeméten zajlott.
elolvasom a teljes cikket 

2017.01.26. hiros.hu
A Vörös teknős sikere

megnézem a videót 

2017.01.26. hirado.hu           
Kecskeméten rajzolt filmért is izgulhatunk az Oscar-gálán

Egy magyar vonatkozású rajzfilmet is jelöltek idén az aranyszobrocskára. A vörös teknős című francia-japán alkotásról van szó, aminek nagy részét a kecskeméti rajzfilmstúdióban rajzolták. Deák Kristóf Mindenki című filmje pedig rövidfilm kategóriában jelölt.
elolvasom a teljes cikket 

2017.01.18. mediaklikk.hu (videó)
A Hely: Kecskemét Rajzfilmstúdió 2. rész

megnézem a videót 

2017.01.13. romediafoundation.wordpress.com     
Cigánymesék animációs rajzfilm sorozat kortárs roma művészek tolmácsolásában

A roma kultúra bemutatása animáció segítségével az egyik legújabb módja a hagyományok terjesztésének. A Cigánymesék rajzfilm-sorozat 2013-ban a Kecskemétfilm Stúdióból indult útjára, Horváth Mária rendező vezetésével, aki szerette volna megmutatni a roma népi hagyományokat, és a roma kulturális értékeket. Posztkolonialista szemszögből nézve a producer és a rendező célja az autentikus népmesék gyűjtése volt, miközben arra is törekedtek, hogy roma művészeket vonjanak be a munkafolyamatba. A legfontosabb eredmény az, hogy a roma művészeknek lehetőségük nyílt arra, hogy tudásukkal, történeteikkel, rajzaikkal, festményeikkel és zenéjükkel, saját kortárs művészetükkel illusztrálják népi örökségüket és hagyományaikat.
elolvasom a teljes cikket  

2017.01.11. mediaklikk.hu (videó)
A Hely: Kecskeméti rajzfilmstúdió 1. rész

megnézem a videót 

2017.01.01. goethe.de
Mesélnek, ha van kinek - "Cigánymesék" animációs filmek

Anyai önfeláldozás, világi gondolkodás, etnikai elvágyódás. Komoly témákat feszeget a pár éve, 2014-ben indult Cigánymesék című animációsfilm-sorozat, amely a roma nép hovatartozását, szociális helyzetét, történeti gyökereit igyekszik a mesék átvitt, szimbolikus eszközeivel széles körben kommunikálni. A Kecskemétfilm Stúdióban gyártott és egyelőre három résznél járó sorozat nem előzmény nélküli a magyar animáció történetében, mégis hiánypótló.
elolvasom a teljes cikket 

 

 2016 

2016.12.03. hiros.hu             
Mikulás Ferenc Prima Primissima Díjas!               
Tíz kategóriában 14. alkalommal vehették át a Prima Primissima Díjakat a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselői a Művészetek Palotájában megtartott pénteki gálaesten. Kecskeméti siker is született: magyar népművészet és közművelődés kategóriában Mikulás Ferencet, a Kecskemétfilm Kft. vezetőjét, producert, fesztiváligazgatót is elismerték.
elolvasom a teljes cikket 

2016.10.29. hiros.hu             
Újabb Oscar-díjas rendező kapott széket az Otthon moziban
Egyedülálló, színvonalas programmal ünnepelte az Otthon mozi az Animáció Világnapját. Azzal, hogy A vörös teknős című egész estés animációs filmet választották a 6. Mozinet Filmnapok nyitófilmjéül, nagyon sok legyet ütöttek egy csapásra! Mikulás Ferenc és a Kecskemétfilm Kft, a Mozinet (a forgalmazó, akinek a Saul fiát – és Oscar-díjas rendezőjének kecskeméti látogatását is – köszönhetjük) együttműködésének köszönhetően ugyanis az Animáció Világnapján bemutatott nyitófilm Oscar-díjas rendezője, Michael Dudok de Wit is megjelent az Otthon moziban. És, ha már itt volt, a vetítés végén a nézők kérdezhettek is tőle.
elolvasom a teljes cikket 

2016.10.28. baon.hu             
Mikulás Ferenc: próbálom a lehető legjobban végezni a munkámat
Idén Bács-Kiskun megyei Prima Primissima-jelöltért is szurkolhatunk. Mikulás Ferencet, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatóját Magyar népművészet és közművelődés kategóriában jelölték a rangos elismerésre.
elolvasom a teljes cikket 

2016.10.15. jrsz.hu
Cigánymesék készítői jártak nálunk

Október 7-én ellátogatott hozzánk Horváth Mária és Barta Irén a Kecskeméti Rajzfilmstúdiótól. Bemutatták nekünk az általuk 2013-ban kiadott, több díjat is besöprő Cigánymesék című sorozatot.
elolvasom a teljes cikket 

2016.09.13. cultura.hu          
Cigánymesék Vunidával, Dojával és a tűzpiros kígyócskával

“Valamikor régen, mikor még csak a cigányok tudtak sírni, élt egy gyönyörű asszony, Vunida…” Már szinte csak a zenei felvételek hiányoznak a Kecskemétfilm műhelyében készülő Cigánymesék újabb három részéből.
elolvasom a teljes cikket 

2016.09.12. dotandline.blog.hu       
Elkészült újabb három rész a Cigánymesék sorozatból

Már szinte csak a zenei felvételek hiányoznak a Kecskemétfilm Kft. műhelyében készülő Cigánymesék újabb három részéből – tájékoztatta az MTI-t a kecskeméti rajzfilmstúdió alapító-vezetője, Mikulás Ferenc.
elolvasom a teljes cikket

2016.01.20. civilhetes.net
Wallenberg-díjat kapott Mikulás Ferenc

Mikulás Ferenc, a kecskeméti rajzfilmstúdió vezetője a Cigánymesék című rajzfilmsorozat útnak indításáért vehette át a Raoul Wallenberg Egyesület által alapított tolerancia-díjat.
elolvasom a teljes cikket 

2016.01.19. hirosveny.hu
Mikulás Ferenc Wallenberg-díjas

Mikulás Ferenc, a kecskeméti rajzfilmstúdió vezetője a Cigánymesék című rajzfilmsorozat útnak indításáért vehette át a Raoul Wallenberg Egyesület által alapított tolerancia-díjat.
elolvasom a teljes cikket 

 
– 2015 

2015.10.19. keol.hu
Az Animáció Világnapja Kecskeméten

Kecskemét - Nyílt napot szervez a Kecskeméti Rajzfilmstúdió (Kecskemétfilm Kft. Kecskemét, Liszt F. utca 21.) október 28-án, szerdán, az Animáció Világnapján.
elolvasom a teljes cikket  

2015.10.15. szeretlekmagyarorszag.hu        
Ez a legmenőbb magyar gyerekkórház

A Csemetedokinak köszönhetően a Magyar népmesék és a Vízipók-csodapók rajzfilmek figurái között gyógyulhatnak a kicsik.
elolvasom a teljes cikket

2015.09.01. Forrás 
Engem a folyamatos stressz éltet - A 75 éves Mikulás Ferenccel Kriskó János beszélgetett

Mikulás Ferenc producer, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezető igazgatója 1940. augusztus 17-én született Somogy megyében. Gyermekkorát Dunapatajon töltötte.
elolvasom a teljes cikket 

2015.06.30. prae.hu
Mindig is kísérletező típus voltam - Interjú Horváth Máriával a 12. Kecskeméti Animációs Filmfesztiválon

Generációk nőttek fel a legendás Magyar népmesék sorozaton, amelynek közel 50 epizódja köszönhető neki. Horváth Mária, illetve, ahogy Kecskeméten mindenki szólítja: Horimari, a Kecskeméti Animációs Filmstúdió egyik alapító tagja, ahol 1971 óta dolgozik animátorként, rajzolóként, animációs rendezőként. Az elmúlt években párhuzamosan dolgozott két 3D-s tévésorozaton, A Négyszögletű Kerek Erdőn, illetve a Cigánymeséken.
elolvasom a teljes cikket 

2015.06.29. baon.hu             
Kecskemét díszpolgárává választották Mikulás Ferencet

Díszpolgári címet adományoz a közgyűlés Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője részére; döntött múlt heti ülésén a kecskeméti képviselő-testület.
elolvasom a teljes cikket 

2015.04.20. dotandline.blog.hu       
Két díjat nyert a velencei animációs fesztiválon a Cigánymesék című sorozat egy epizódja

A Cigánymesék rajzfilmsorozat A cigányasszony meg az ördög című epizódja elnyerte a velencei Cartoons on the Bay nemzetközi filmfesztiválon a Televíziós sorozatok fiataloknak kategória díját, valamint a legjobb filmzenéért járó elismerést is.
elolvasom a teljes cikket 

2015.04.04. keol.hu
A cigányasszony meg az ördög - a Kecskemétfilm rajzfilmjét meghívták Annecyba

Hat magyar film kapott meghívást az animációs filmek vezető fórumaként számon tartott Annecy Filmfesztivál programjába. A Kecskemétfilmben készült Cigánymesék sorozat „A cigányasszony meg az ördög" című, Horváth Mária által rendezett epizódja szintén a televíziós programok versenyében mutatkozik be.
elolvasom a teljes cikket 

 
– 2014 


2014.03.03. montazsmagazin.hu     
A Kecskeméti Rajzfilmstúdió munkája is benne van a César-díjas animációs filmben
2014. február 28-án került sor a párizsi Chatelet Színházban a 39. César-díj átadó ünnepségére. Az európai Oscar-díjnak számító gálán a legjobb egész estés animációs film díját a Loulou titka című francia film kapta. Rendezők: Éric Omond és Grégoire Solotareff. A Prima Linea Productions párizsi stúdió a kecskeméti rajzfilmstúdió munkatársait kérte fel 27 percnyi tervezés, karakter animáció és kifestés elkészítésére.
elolvasom a teljes cikket 

 

– 2013 

 2013.01.07. baon.hu             
Világlátott filmek a Kecskeméti Rajzfilmstúdióból  
A Kecskeméti Rajzfilmstúdióban mindig történik valami. Animációs filmjeik sorra kapják a fesztiválmeghívásokat, a stúdióra sok vendég, turista kíváncsi. Már az idei KAFF-ot is szervezik.        
elolvasom a teljes cikket  

 2013.03.19. kulturpart.hu   
Vacskamati virágja lenyűgözte az irániakat

A legjobb gyermek és ifjúsági animációs film díját nyerte el Teheránban Horváth Mari rendezése, A Négyszögletű Kerek Erdő-sorozat Vacskamati virágja című epizódja.
elolvasom a teljes cikket 

2013.04.23. kethanodrom.hu
Interjú Horváth Mária animációs rendezővel
A Magyar Média Mecenatúra program 2012-es Macskássy Gyula animációs pályázatán Horváth Mária Cigánymesék című rajzfilmsorozat-terve is támogatást nyert. Az alkotó a rajzfilmet a Magyar népmesék sorozat több évtizedes tapasztalatait felhasználva készíti el. Az első film Szécsi Magda: A cigányasszony meg az ördög című meséjéből készül Orsós Teréz cigány festőnő közreműködésével.
elolvasom a teljes cikket 

 

– 2012 

2012.05.31. filmtett.ro         
Magyar animáció Annecyban

Szoboszlay Eszter Fejlakók című sorozatának legújabb része meghívást kapott a hétfőn kezdődő Annecyi Filmfesztiválra – adta hírül a Magyar Filmunió.
elolvasom a teljes cikket  

2012.05.07. magyar.film.hu
A magyar animáció a díszvendég Stuttgartban A 40 éves Kecskemétfilm Stúdió retrospektív programja
Átfogó retrospektív programot szentel a holnap kezdődő stuttgarti animációs filmfesztivál a magyar animációnak és a 40 éves Kecskemétfilm Stúdiónak - tudatta a Magyar Filmunió.
elolvasom a teljes cikket 

 2012.02.(17./1) Szín
Mikulás Ferenc és a Kecskeméti Animációs Filmstúdió

Lélek- vagy képmozgatók-e vajon azok az emberek, akiket animátoroknak nevezünk? Olyan alkotóknak, akiknek ki sem kell menni egy szobából (s be sem kell oda hívni senkit) ahhoz, hogy a világ, az ember és a kép különleges vagy hétköznapi, de mindenképpen egymással összefüggő történeteit megelevenítsék. Akiknek a keze alatt a képalkotás legősibb és alapvető eleme, a rajz és a mozgást piedesztálra emelő modern kor technikájának egymást követő újításai együttműködésével (a mozgóképtől a 3D-s képig) bármi életre kelhet, azaz lélekkel telítődhet.
elolvasom a teljes cikket 

 
– 2011 

2011.11.15. magyar.film.hu
Elkészültek a Magyar népmesék sorozat utolsó részei - Karácsonykor vetítik az M2-n
A karácsonyi iskolai szünetben, december 23-tól vetíti az m2-es csatorna a Magyar népmesék című rajzfilmsorozat nemrég elkészült, utolsó 11 epizódját - tudatta az MTI. A századik részt január 2-án láthatja a közönség.
elolvasom a teljes cikket 

2011.11.14. hvg.hu
Elkészültek a Magyar népmesék utolsó részei

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA), a Magyar Televízió (MTV), a Kecskemétfilm Kft. és a Docler Video Productions koprodukciójában készült részeket bemutató szerdai budapesti sajtótájékoztatón Mikulás Ferenc, a Kecskemétfilm vezetője, a sorozat kitalálója felidézte: a Magyar népmeséket 35 éve, Jankovics Marcell tervezői, rendezői, szakértői segítségével indította útjára az MTV.
elolvasom a teljes cikket 

2011.12.14. origo.hu
Új részekkel jön a Magyar népmesék

A karácsonyi iskolai szünetben, december 23-tól vetíti az m2-es csatorna a Magyar népmesék című rajzfilmsorozat nemrég elkészült, utolsó 11 epizódját. A századik részt január 2-án láthatja a közönség.
elolvasom a teljes cikket 

2011.12.14. vaol.hu
Nemsokára láthatjuk a Magyar népmesék utolsó 11 epizódját
A karácsonyi iskolai szünetben, december 23-tól vetíti az m2-es csatorna a Magyar népmesék című rajzfilmsorozat nemrég elkészült, utolsó 11 epizódját. A századik részt január 2-án láthatja a közönség.          
elolvasom a teljes cikket 

2011.01.31. librarius.hu
Díj A hentes zsebrádiójának  
Ulrich Gábor A hentes zsebrádiója című animációs filmje kapta idén a Filmkritikusok díját animációs film kategóriában, amit ma adnak át a MUOSZ székházban. A film Podmaniczky Szilárd novellájából készült, amely A Döglött kutyával őrzött terület – A nő – A férfi című könyvében jelent meg 2010 őszén. A filmről részleteket a rendező www.ulrich.hu című honlapján láthatnak.Az alábbiakban a novellát közöljük.   
elolvasom a teljes cikket  
 
– 2010 

2010.03.04. kulturpart.hu
Kecskemét elcsábította az ír szuperrendezőt!
Nálunk készült az Oscarra jelölt ír rajzfilm, a Kells titkai. Mi is részt vettünk a gyártásban.
elolvasom a teljes cikket 

2010.02.30. index.hu
Magyaros animáció az Oscar-jelöltek között

A kecskeméti animációs filmesek tevékeny részesei az Oscarra jelölt Brendan: a kelták titka című filmjének, így egy nyertese az idei díjkiosztónak már biztos van. Ha a szobrot is megkapnák, még nagyobb lenne a siker. Tomm Moore ír rendezőt a magyar népmesék ihlették.
elolvasom a teljes cikket 

2010.02.04. filmtett.ro
Kecskeméti film az Oscar-díjért
Oscar-jelölt lett a Kells titka című egészestés animációs film, mely jelentős részben a kecskeméti stúdióban készült.               
elolvasom a teljes cikket 

 
– 2009 


2009.12.17. filmtekercs.hu 
Dizseri Eszter: A Kecskeméti Rajzfilmstúdió története - Az animáció magyar műhelyei
Dizseri Eszternek szívügye a magyar animáció. Kockáról kockára és És mégis mozog… című könyvei után, melyek a magyar animáció történetét és mestereit mutatták be most a Kecskeméti Rajzfilmstúdió működésébe avatja be mindazokat, akik nem csak a  kétévente megrendezésre kerülő KAFF-on szeretnének találkozni a stúdió munkáival.
elolvasom a teljes cikket 

 
 
– 2001 
 
2001. Filmkultúra
Homokországról jut eszembe
Egyik hetilapunkban Móra Ferenc Homokországban című meséje került a szemem elé, s elkalandoztam. Az alföldi ember életét megkeserítő homok számomra nemcsak az akácerdőt, a szőlőt, a Kiskúnsági Nemzeti Park izzó katlanát idézi. Tartalmas, mozgalmas animációs filmfesztiválok jutnak eszembe Kecskemétről, s azokból is most a legutolsó, az 1999-es. Akkor vendégként Cakó Ferenc egyik este a Főtéren a homokot animálta. Szenzáció lett az esemény, még a közelgő vihar is csöndben maradt, amíg véget nem ért a bemutató. S miközben az ámuló nézők, gyerekek és felnőttek szeme láttára katartikus élmények varázsolódtak elő a művész bűvös kézmozdulatai nyomán a homokból, arra gondoltam, hogy ezen a vidéken nem lehet nehéz a jóminőségű alapanyagot beszerezni. De hát a többit...? Persze egészen másfajta varázslás volt ez, mint az írástudó Móráé. Mégis, mintha édestestvérek lennének. 
elolvasom a teljes cikket 
 
 
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. További információk Értem