Mikulás Ferenc


 
1940. augusztus 17-én született.
 
1971. február 15-től 2024. június 1-jéig volt a Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetője, több film és filmsorozat producere (például a 100 epizódból álló Magyar népmesék sorozat, a Mondák a magyar történelemből, Vízipók-csodapók, Mesék Mátyás királyról, Leo és Fred, Az Árpádok emlékezete, Cigánymesék, Toldi stb.).
 
Több egész estés külföldi filmben co-producer.
 
Az általa vezetett stúdióban készült filmek és rendezőik több mint 70 jelentős nemzetközi fesztiválon kaptak díjat.
 
A kecskeméti alkotásokat a világ számtalan országában megvásárolták, Japántól Kanadáig, Ausztráliától Finnországig.
 
1993-tól a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója.
 
1997-től 2000-ig az ASIFA (Nemzetközi Animációs Filmművész Szövetség) igazgatótanácsának tagja.
 
Több nemzetközi fesztivál zsűrijének munkájában vett részt, pl.: Chiavariban (Olaszország), Szöulban (Dél-Korea), Ankarában (Törökország), Pekingben (Kína), Łódźban (Lengyelország), Marosvásárhelyen (Románia), Stuttgartban (Németország) Jaipurban (India), Lisszabonban (Portugália), Hirosimában (Japán), Pozsonyban (Szlovákia), Banffban (Kanada), International EMMY Awards (USA), Espinhoban (Portugália), Teheránban (Irán), és Córdobában (Argentína) és Zágrábban (Horvátország).
 
1996-ban a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztjével tüntették ki.
 
2004-ben az Olasz Filmművész Szövetség díját kapta a magyar és nemzetközi animációs kultúra érdekében végzett több mint 3 évtizedes tevékenységéért.
 
2008-ban Balázs Béla-díjat kapott.
Ugyanebben az évben elnyerte a Bács-Kiskun Megyei Prima Díjat.
 
2011 novemberében vehette át a köztársasági elnök által alapított Magyar Köztársaság Érdemérme kitüntetést kiemelkedő alkotói tevékenységéért.
 
2011 decemberében vehette át Mikulás Ferenc és a Kecskeméti Rajzfilmstúdió a Magyar Tudományos Akadémián a Magyar Örökség-díjat.

2015-ben Kecskemét díszpolgárává választották.
 
2016-ban Raoul Wallenberg-díjat vett át a budapesti Holokauszt Emlékközpontban a Cigánymesék című animációs filmsorozat elindításáért.

Szintén 2016-ban Prima Primissima Díjjal ismerték el munkáját népművészet és közművelődés kategóriában.
 
2020-ban a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztiválon életműdíjban részesült, mint a kecskeméti rajzfilmstúdió megteremtője, ügyvezető igazgatója, „az utolsó bástya védelmezője”.
 
Jelenleg a Kecskemétfilm Kft. producere, a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál igazgatója és a Magyar Producerek Szövetsége elnökségének tagja.

Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. További információk Értem