Toldi bemutató


Közel négy éves munka zárult le az október 16-i Uránia Nemzeti Filmszínházban tartott ünnepi vetítéssel, ahol a stáb mellett a szakma is megnézhette Jankovics Marcell rendkívüli életművének utolsó darabját, a Toldi-sorozatból készült mozifilmet. A díszbemutatón ott volt Áder János egykori államfő is, akinek kezdeményezésére – a 2018-as Arany János emlékév kapcsán – készült először televíziós sorozat Arany János elbeszélő költeményéből, majd ebből, a rendező eredeti elképzelésének megfelelően a nagyobb formátumú mozifilm.
 
A látványos alkotás szöveghűen viszi vászonra Arany János művét, miközben történelmi hitelességgel ábrázolja a középkori Magyarországot. Toldi Miklós egy igazi magyar szuperhős, akinek történetén keresztül a XXI. század fiataljai is megtanulhatják felismerni és jól használva kibontani saját képességeiket.

A forgatókönyvet írta, a figuraterveket készítette és a filmet rendezte Jankovics Marcell, a társrendező Csákovics Lajos. A producer Mikulás Ferenc, a zeneszerző Selmeczi György, a látványtervező és színdramaturg Maticska Zsolt és Richly Zsolt, a gyártásvezető Vécsy Vera. A Toldi mesélője, valamint a szereplők hangja Széles Tamás színművész. A sorozat és a 108 perces mozifilm elkészítésén a hátteresektől kezdve, a rajzolókon és animátorokon keresztül az operatőrökig közel 100 szakember dolgozott, akiket a rendező javaslatára kedves gesztusként rajzoltak bele az egyik utolsó jelenetbe.

A Toldi október 20-án kerül a mozikba a Kecskemétfilm és Mozinet forgalmazásában. A premier héten 72 magyarországi mozi műsorában szerepel a film, ebből 16 budapesti és 56 pedig vidéki helyszín.

A díszvetítésen készült képes beszámoló mellett a pontos vetítési helyszínek is megtalálhatóak a film facebook-oldalán: Toldi, a mozifilm
 
 
A Toldi stábja Jankovics Marcell portréja előtt a díszvetítésen
(Fotó: Banczik Róbert)

 
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. További információk Értem