Mi újság, Cigánymesék?


Bosznia-hercegovinai fesztiválon versenyez a Cigánymesék-sorozat Teknővájók című epizódja.

Az idén 17. alkalommal megrendezésre kerülő NAFF Neum Animációs Film Fesztivál előzsűrije rekordszámú nevezésből – 116 országból 3014 film – válogatta ki azt a 115 animációt, melyek a nyárvégi seregszemlén láthatóak lesznek.

A fesztivál célja az animációs film és filmkultúra iránti érdeklődés felkeltése és népszerűsítése a régió fiataljai körében, olyan filmeken keresztül, melyek kiemelt témája többek között a tolerancia, mások megbecsülése és a felelősségvállalás.

A programba került Teknővájók epizód Balajthy László ötödik Cigánymesék rendezése. A film egy ősi cigánymesterséget űző család, nehézségekkel, előítéletekkel terhelt életét mutatja be.

A hazai és nemzetközi fesztiválszereplések és díjak is hozzájárulhattak ahhoz, hogy a Nemzeti Filmintézet televíziós döntőbizottsága idén nyáron újabb 8 Cigánymesék-epizód elkészítésére szavazott meg filmgyártási célú támogatást. Legutóbb Horváth Mária Valaha madarak voltunk című epizódjának hozott díjesőt a 15. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál, ahol a legjobb magyar és európai filmsorozatnak járó elismerések mellett a legjobb 3D díját is megkapta.

Az első, pilot epizód, A cigányasszony és az ördög, még 2012-ben a korábbi finanszírozási rendszer, a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programjának támogatásával készülhetett el, Horváth Mária rendező, művészeti vezető ötlete alapján.

Az azóta 13 részesre bővült első széria 2020-ban készült el, a mostani támogatásnak köszönhetően pedig újabb 13 részben ismerkedhetünk a cigányság kultúrtörténeti és néprajzi hagyományaival. Az egyedi 3D technikával készülő sorozat antológia-jellegéből adódóan, minden epizód más témát jár körül, melyek alapját cigány népmesék és műmesék adják.

Az új epizódok Horváth Mária, Tóth-Pócs Roland és Balajthy László rendezésében készülnek.
 
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. További információk Értem