Magyar Animáció Háza és Animációs Tudásközpont


2022. június 14-én sajtótájékoztatót tartottak a Neumann János Egyetemen a Magyar Animáció Háza múzeum és animációs tudásközpont létrehozása kapcsán. Cél egy olyan interaktív, digitális, élményszerű tudásszerzést biztosító gyűjtemény és közösségi tér kialakítása, mely minden korosztály számára értékeket közvetít.

A Neumann János Egyetemért Alapítvány és a Kecskemétfilm Kft. együttműködésében tárgyalások kezdődtek a hazai és nemzetközi animáció történetét, eredményeit bemutató gyűjtemény (filmek, fotók-és tárgyi emlékek stb.) kialakításáról. Az országban egyedülálló filmes intézmény az animációs szakma több mint egy évszázados működésével kapcsolatos dokumentumok hosszú távú megőrzését, digitalizálását és közgyűjtemény jellegű hozzáférhetőségének-kutathatóságának biztosítását is felvállalná.

A Magyar Animáció Háza és Tudásközpont a műfaj népszerűsítése és sokoldalú hasznosíthatóságának demonstrálása mellett, a jövő generációinak kulturális nevelésének is helyszínéül szolgálna. Utóbbi elősegítéséhez aktív részvételi szerepet szán a látogatóknak egy interaktív élményközpont kialakításával. Ez a tér a klasszikus animációs eszközökön át a legmodernebb digitális és VR (virtual reality–virtuális valóság) megoldások segítségével egyszerre mozdítaná elő a fiatalok művészeti, kulturális, természettudományos, mérnöki, informatikai műveltségének fejlesztését is.

A Magyar Animáció Háza és Animációs Tudásközpont működését egy 3 fős irányító testület vezeti majd, melynek elnöke Mikulás Ferenc a Kecskemétfilm Kft. ügyvezetője, Bánkuty Tamás a Neumann János Egyetemért Alapítvány Kuratóriumi Tagja és a Neumann János Egyetem rektora, Dr. habil. Fülöp Tamás.

 
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. További információk Értem