Végső búcsú Dr. Matolcsy Györgytől


Augusztus 31-én, kedden 15 órakor vesznek végső búcsút a Pannónia Filmstúdió és a Kecskemétfilm Kft. egyik alapítójától, igazgatójától Dr. Matolcsy H. Györgytől a Kecskeméti Köztemetőben.


91 éves korában elhunyt Matolcsy György, a Pannónia Filmstúdió és a Kecskemétfilm Kft. egyik alapítója, a Pannónia razjfilmosztályának vezetője, több száz animációs film és sorozat producere.

Dr. Matolcsy György 1930. május 9-én született Kecskeméten. Édesapja a város tisztiorvosa volt, édesanyja pedig a Beretvás szálló tulajdonosának lánya. Matolcsy fiatalkorában teniszezett, országos bajnokságot is nyert. 1952-ben jogi diplomát szerzett, 1954-ben közgazdászként végzett a Számviteli Főiskolán, miközben a Színház- és Filmművészeti Főiskola operatőr szakának hallgatója is volt.

1951-ben többedmagával alapította a Magyar Szinkron- és Diafilmgyártó Vállalatot (később Szinkron Filmgyártó Vállalat), amely 1957-ben vette fel a Pannónia Filmstúdió nevet. Matolcsy 1959-től a Rajz- és bábfilm osztály vezetője lett. 1995-ös nyugdíjba vonulásáig vezette az animációs részleget, több száz animációs film és sorozat producere volt (pl. Fehérlófia, Sisyphus, A légy, Habfürdő, Vili, a veréb, János vitéz, Lúdas Matyi, Vuk, Gusztáv-sorozat). Irányítása alatt a Pannónia Filmstúdiót a világ öt legjelentősebb animációs filmstúdiója között tartották számon (a másik négy a Disney, a Hanna–Barbera, a szovjet Szojuzmultfilm és a japán Toei).

1971-ben Matolcsy szintén egyik alapítója volt a stúdió leányvállalataként működő Kecskeméti Műteremnek (ma Kecskemétfilm), melynek a mai napig Mikulás Ferenc a vezetője. Matolcsy a Filmvilág 1984-es számában így fogalmazta meg hitvallását: "A magam részéről egy olyasfajta értékrendet tartok egészségesnek, amely felismeri és támogatja a művészileg újat, de azt nem a hagyományos formák lekicsinylésére használja föl. Figyelembe veszi a különbségeket, de nem játssza ki egymással szemben az egyes nemzedékeket és művészeket, a konkrét műfajokat, a közönség különböző rétegeit. Méltányolja a jól sikerültet, és irgalmas a jóhiszemű tévedésekkel szemben; eléggé bátor ahhoz, hogy a fejlődés érdekében harcokat és kudarcokat is vállaljon."

Matolcsy számos külföldi megbízást hozott a magyar rajzfilmstúdióba, a vidéki leányvállalatok létrehozása mellett pedig az animációs utánpótlásért is sokat tett, ő vezette be az animációs oktatást az Iparművészeti Főiskolán (ma MOME). Itt és a József Attila Tudományegyetemen tanított filmesztétikát. 1991-ben létrehozta a Pannon Animáció Alapítványt. Számos jelentős könyvet publikált az animáció témakörében, melyek egy része itt található. A hetvenes-nyolcvanas években az ASIFA főtitkára volt. Idén a Kecskeméti Animációs Filmfesztivál az ő munkássága előtt is tiszteleg.
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. További információk Értem