Meseföld-rajzfilmek


A Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat identitásfejlesztési projektjének részeként készültek legújabb mesefilmjeink, a Gólyacsősz és A Csonka torony.

Lugosi István rendezésében életre keltett történetek a 2021-ben megjelent Meseföld című gyerekkönyv két meséjének rajzfilmadaptációi. A könyv 20 történetet tartalmaz, melyek Császár Levente író tollából születtek meg. A mesék alapját Bács-Kiskun megye településeiről gyűjtött mondák, legendák, közszájon forgó anekdoták adják. A gyűjtést és a történetek lektorálását a megyei önkormányzat valamint a Kecskeméti Katona József Múzeum néprajzi osztályának munkatársai végezték.

A megfilmesítésre került két eredettörténet a török hódoltság idején játszódik. A Csonka torony című rész Szent Imre herceg szerencsétlen halálához és Soltszentimre településhez, míg a játékosabb hangvételű Gólyacsősz, Izsák város címerében szereplő gólyához (közvetve Izsák bég kalandos történetéhez) kapcsolódik.

A könyv és az animációs filmek a Megyei identitás erősítése az érték–élmény–egészség megjelenítése közösségi programokban elnevezésű projekt részeként valósult meg, utóbbi a Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat és a Kecskemétfilm együttműködésében.

A két animációs film a megye youtube-oldalán nézhető meg:
A Csonka torony
Gólyacsősz


(forrás: Bács-Kiskun Megyei Önkormányzat)
 
Ez az oldal cookie-kat használ. Ha az oldalon böngészik, akkor elfogadja, hogy a személyre szabott, maradéktalan minőségű tartalom érdekében az oldal cookie-k segítségét vegye igénybe. További információk Értem