Bővül a Magyar népmese-emlékérem sorozat

Generációk kedvence, a Magyar népmesék rajzfilmsorozat 1977 óta folytatja töretlen hódító útját, melynek fontos állomása volt 2020. október 15-e, a sorozat hungarikummá nyilvánításának időpontja. A Magyar Nemzeti Bank az esemény előtt tisztelegve, valamint a rajzfilmsorozatot készítő Kecskeméti Rajzfilmstúdió alapításának 50. évfordulója alkalmából, 2021-ben Magyar népmesék színesfém emlékérme-sorozatot indított.

Az emlékérmék a rajzfilmsorozat értékeit helyezik a fókuszba, és többek között a Jankovics Marcell által megálmodott jellegzetes képi világot idézik meg, kiemelve azokat az értékeket, szimbólumokat, népi motívumokat, amelyek áthatják a népmeséket. Az érmesorozatot az MNB a mesék szimbólumvilágában is gyakran használt hetes szám jegyében hét eleműre tervezi. Eddigi tagjai Az égig érő fa és a Király Kis Miklós című mesét jelenítették meg.

Idén a rajzfilmsorozatot indító ikonikus epizódot, A só című mesét megörökítő emlékérmét bocsátja ki az MNB. Az érme hűen visszaadja a király és a királylány közti alapkonfliktust és annak feloldását, a szeretetteljes kibékülést. Az emlékérme két tervezőművész alkotásának párosításával jött létre: az előoldalt Vékony Fanni, a hátoldalt Szilos András fémműves formatervező iparművész tervezte. A só-emlékérme hivatalos kibocsátási ünnepsége ismét a Kecskeméti Animációs Fesztivál keretében zajlik.
 

„Az emlékérme előlapjának bal oldalán és alsó negyedében futó, stilizált népművészeti virágmotívumokat és galambábrázolást a Magyar népmesék rajzfilmsorozat főcíme ihlette, amelyet Arany János: Rege a Csodaszarvasról c. művének első sorai: „Száll a madár, ágrul ágra, / Száll az ének, szájrul szájra” inspiráltak. A főcímet idézi továbbá a jellegzetes zsinórírás, amellyel a tervezőművész az emlékérme kötelező elemeit (a „Magyarország” feliratot és a „3000 forint” értékjelzést, a „2023” kibocsátási évszámot, valamint a verés helyét jelölő „BP.” verdejelet) szerkesztette meg. Az előoldalon központi szerepet kap a királyi vár, ahonnan az atyai harag elűzte legkedvesebb lányát és a száműzött királylány, utalva A só című mese alapkonfliktusára. A jelenet szomorkás hangulatát a lemenő nap fényét visszaadó fényezés is fokozza. Az előoldalt tervező Vékony Fanni iparművész mesterjegye az előlap bal szélén, a középső tulipánmotívum fölött látható.

Az emlékérme hátlapja a konfliktus feloldásának jelenetét ábrázolja, a király és a királylány kibékülését, melyet a háttérben megjelenő királyfi tett lehetővé. A szintén zsinórírással megjelenő „A só” felirat helyezi kontextusba a hátoldalon megjelenő alakokat. A hátlap bal szélén található továbbá az érmeoldalt tervező Szilos András iparművész mesterjegye.

„A só” emlékérme

előoldal

hátoldal

 

A színesfém emlékérme a sorozat korábbi elemeihez illeszkedve, 75% réz, 4% nikkel és 21% cink ötvözetéből készült, súlya 16 gramm, átmérője 34 mm, széle finomrecés, a recéken a kétszer ismétlődő „MAGYAR NÉPMESÉK RAJZFILMSOROZAT ●●●” szélfelirattal. Az emlékérme ezúttal is korlátozott példányszámban jelenik meg: maximum 20 ezer veret készíthető belőlük proof-like kivitelben.” – olvasható a Magyar Nemzeti Bank weboldalán.