Szoboszlay Eszter MMA ösztöndíjas

A Magyar Művészeti Akadémia (MMA) 3 éves művészeti ösztöndíját nyerte el film-és fotóművészet kategóriában Szoboszlay Eszter rendezőnk.

Az idén ötödik alkalommal meghirdetett ösztöndíjprogram célja az alkotó- és előadó-művészeti, valamint művészetelméleti programszerű tevékenységek támogatása, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése. Kilenc művészeti ágban lehetett pályamunkákat leadni, melyek közül a legjobb 100-at részesítette anyagi támogatásban az Akadémia.

Szoboszlay Eszter az Egri Tanárképző Főiskola rajzvizuális kommunikáció szakán kezdte a felsőoktatási tanulmányait, majd a Magyar Képzőművészeti Egyetem képgrafika szakán diplomázott. 2006 óta készít a Kecskemétfilm gyártásában főleg gyerekeknek szóló animációs filmeket. Legutóbb a Cigánymesék sorozatban dolgozott rendezőként. Saját filmjeire jellemző az egyedi látványvilág, főleg makettek fényképezésén alapuló technikát használ, amit rajzolt animációval és digitális technikákkal ötvöz. A történeteket maga írja vagy kortárs gyerekirodalmi szerzők munkáit használja fel.

Szoboszlay Eszter pedagógusként és gyerekkönyv illusztrátorként is dolgozik.

Filmjei: Fejlakók 1–4.; Boltosmesék; Ismeretlen földlakók; Mesék Budapestről 1–2.; Cigánymesék: A Nap és a Hold története, Zefír és Rebeka, A kosárfonó.