Kezdődik a 16. Kecskeméti Animációs Filmfesztivál

Nyolc egészestés film van versenyben az idei KAFF-on: az ismert francia gyerekkönyv-sorozat címszereplője elevenedik meg a tavaly Annecy-ban a legjobb film díját elnyert A kis Nicolas – Eljött a boldogság ideje! című alkotásban. Két díjat is bezsebelt az Annecy Nemzetközi Animációs Filmfesztiválon az Európai Filmdíjas Kutyáknak és olaszoknak tilos! című film és a napokban nyerte el Gauder Áron a Kojot négy lelke című munkája Annecy-ban a zsűri díját. De látható lesz kedvenc medvénk és egerünk az Ernest és Celestine: A dallamok útján című filmben, vagy a Nagyapám démonjai című alkotás, melyben a nagyvárosban élő Rosa nagyapja váratlan halálával rájön, olyan helyen él, ahol nem érzi, hogy szeretetet kapna. A Nayola az Angolában 25 éven át tartó polgárháború három generáció nőtagjaira gyakorolt hatását ábrázolja, a Hol van Anne Frank?. Kittyt, a kislány képzeletbeli barátját követi nyomon, míg az idei annecy-i fesztivál versenyprogramjában is vetített Műanyag égbolt 100 év múlva, a jövőbe repíti a nézőt.

Kecskemét főterén, óriás kivetítőn olyan alkotásokat nézhet majd meg a közönség, mint Az ember tragédiája, az idei annecy-i fesztivál versenyprogramjába beválogatott Toldi, a Petőfi-évhez kapcsolódóan a János vitéz, vagy a legendás Macskafogó és ugyanott ad majd koncertet a Kaláka és a Bohém Ragtime Jazz Band. A KAFF-on vetítik többek között Buda Flóra Anna Arany Pálma-díjas és Annecy Kristály-díjas 27 című alkotását, vagy az idei Annecy-ban a legjobb TV produkció díját elnyert Kavics domb című filmet.

Június 21-én 17 órakor a Hírös Agórában nyílik az Így készült a Toldi mozifilm, Jankovics Marcell utolsó munkájának kiállítása, 17.30-kor a Kodály teremben a Kojot négy lelke – Teremtés, másként, 18 órakor pedig a 105-ös teremben a Buborékban beszélők: 150 éves a magyar képregény című kiállítás. Június 22-én 17 órakor a Kápolna Galériában a 80 éves Haris Lászlónak nyílik tárlata, de a Hírös Agórában láthatóak lesznek a Kecskeméti születésű animációs alkotó és illusztrátor, Ulrich Sári munkái és a 21 éves KEDD stúdió munkásságát bemutató kiállítás is.

Az Ifjúsági Otthonban az NFI interaktív foglalkozásra várja a kicsiket és nagyokat, ahol a résztvevők elkészíthetik a saját animációs kisfilmjüket 35 mm-es filmszalagra, a Primanima Animációs Játszóházban pedig egy korszerű technikával, számítógépekkel, kamerákkal, lámpákkal, bábfilmes trükkasztalokkal professzionálisan felszerelt műhelyben ismerkedhetnek a gyerekek az animáció világával. Az idei fesztivál új kezdeményezése a KAFFFER művészeti vásár, ahol öt művészeti egyetem tehetséges hallgatói saját készítésű portékáit fogják árusítani.