Horváth Mária munkásságát Érdemes Művész-díjjal ismerték el

A Kecskeméti rajzfilmstúdió alapító tagja, meghatározó rendezője március 14-én vehette át a rangos állami kitüntetést a Pesti Vigadóban. A Magyarország Érdemes Művésze díj a több évtizedes kiemelkedő művészeti értékteremtő munkásságának elismerése.

Horváth Mária 1952-ben született Pécsett. A pécsi Művészeti Szakközépiskolában ötvösnek tanult, majd 1971-ben kapcsolódott az akkor alakuló Kecskeméti Rajzfilmstúdióhoz. 1990-ben Balázs Béla-díjat kapott. Rendezett sorozat- és egyedi filmeket, alkalmazott animációkat, de foglalkozik könyvillusztrációval, plakáttervezéssel, látvány- és bábszínházi tervezéssel is.

Animációs életművében olyan ismert sorozatok szerepelnek, mint a Magyar népmesék, melyből több mint 40 epizód kötődik a nevéhez, Lázár Ervin meseadaptációja A Négyszögletű Kerek Erdő vagy a roma kultúrát megelevenítő Cigánymesék. Szerzői filmjeiben jellemzően az animáció és a költészet szintézisét igyekszik megteremteni (Az éjszaka csodái, Állóképek – Rajzok egy élet tájairól, Mesél a kő).

Magyarország Érdemes Művésze díjban évente tizenöt személy részesülhet; azok az alkotók kaphatják, akik a magyar nemzeti kultúra, művészi alkotómunka (színház-, zene-, tánc-, artista-, mozgókép-, képző-, fotó-, iparművészet) területén huzamosabb ideig kiemelkedő művészeti értékeket hoztak létre, és már rendelkeznek a kultúráért felelős miniszter által adományozott művészeti díjjal.